Nagyvilág

Rálőttek a palesztin kormányfőre

Golyózápor zúdult csütörtökön késő este Egyiptom és a Gázai övezet határán palesztin oldalon az Iszmáil Haníje palesztin kormányfőt szállító gépkocsioszlopra, a lövések kioltották a miniszterelnök egy testőrének életét.

Öt személy – köztük a politikus legidősebb fia – megsebesült – közölték palesztin kormányzati forrásból. A sebesültek között van Ahmed Júszef is, Haníje politikai tanácsadója. Beszámolók szerint az iszlámista Hamász vezette kormány miniszterelnöke éppen elhagyta a rafahi határátkelőt, amikor konvoját megtámadták. A Hamász később Mahmúd Abbász palesztin elnök testőrségét, a Force 17 elitalakulatot vádolta meg a merénylet elkövetésével, mondván, annak tagjai meg akarták ölni Haníje kormányfőt.

A palesztin miniszterelnök előzőleg több órát időzött Egyiptom és a Gázai övezet határán, mert az izraeli hatóságok nem engedték át azzal a több millió dollárral együtt, amit külföldi körútján gyűjtött össze.


Nem engedték át a pénzszállítmányt

A kormányfő feltartóztatásának hírére a Hamasz hívei törni-zúzni kezdtek a határállomáson: betörték az ablaküvegeket, feltépték a székeket, s megrongálták a többi bútort is, mielőtt a Hamász-vezetőség fölszólítására elhagyták volna a helyszínt. Haníje végül átléphette a határt, de helyszíni beszámolók szerint az általa összegyűjtött pénz nélkül.


Haníje arab és muzulmán országokat érintő körútján gyűjtötte össze ezt a pénzt, mely enyhítene a palesztinok pénzügyi gondjain. A palesztin kormány a radikális Hamasz kormányra kerülése óta nem tudja fizetni a közalkalmazottakat, mert a nyugati országok az iszlámista szervezet hatalomra jutása nyomán megvonták pénzsegélyeiket a Palesztin Hatóságtól.


Izrael sajnálja, hogy sikertelen volt a merénylet


Efrájim Szneh, az izraeli védelmi miniszter helyettese sajnálkozását fejezte ki pénteken, hogy az Iszmáil Haníje palesztin kormányfő gépkocsikonvojára leadott előző esti lövések “célt tévesztettek”, vagyis hogy Haníje megúszta a nyilván ellene intézett támadást.


Az izraeli közszolgálati rádió riporterének kérdésére felelve azt mondta, hogy voltaképpen sajnálkozást érzett a merénylet sikertelensége miatt, de józanul átgondolva a dolgot meg kellett állapítania, hogy Haníje megölése aligha oldotta volna meg az izraeliek és palesztinok közt feszülő ellentétek problémáját.


Szneh teljesen jogosnak, indokoltnak nevezte az izraeli hatóságoknak azt az eljárását, hogy nem engedték meg a radikális Hamász mozgalom alakította palesztin kormány fejének “mintegy 30-35 millió” dollár bevitelét a Gázai övezetbe.


“Azt tettük, amit kellett” – mondta Szneh, hozzátéve, hogy szerinte ez a pénz az Izrael ellen irányuló terrorizmus támogatását és a hatalmon lévő iszlámista Hamász mozgalom erősítését szolgálta volna.


A Fatah-ot vádolják


A Hamasz palesztin iszlám szélsőséges mozgalom azzal vádolta pénteken Mohammed Dahlánt, a Fatah mozgalom gázai övezeti “erős emberét”, hogy ő áll az Iszmáil Haníje miniszterelnök elleni előző napi gyilkossági kísérlet mögött.


A Hamasz szóvivőjének vádjai egy gázai sajtókonferencián hangzottak el. Dahlán volt belbiztonsági miniszter, a megelőző biztonsági szolgálat korábbi főnöke egyike a Hamász-kormány legkeményebb bírálóinak. A Hamasz előzőleg Mahmúd Abbász palesztin elnököt, a Fatah vezetőjének gárdáját tette felelőssé a merényletért.


Ugyancsak keményen nekiment Dahlánnak Musír al-Maszri Hamász-képviselő. Maszri “a Fatahon belüli főpuccsistának” nevezte Dahlánt, aki szerinte megtervezte és elrendelte a Haníje elleni támadást, továbbá “felelős a palesztin területeken tomboló anarchiáért”.


Mohammed Dahlán visszautasította a vádakat, és úgy vélekedett, hogy a radikális iszlám mozgalom “ürügyeket keres biztonsági, politikai és gazdasági kudarcainak leplezésére”. A Fatah szóvivője szintén cáfolta a Hamász vádjait, és az ügy hivatalos kivizsgálását sürgette. “Ezek a vádak súlyos fenyegetést jelentenek a palesztin egységre” – hangsúlyozta.


Pattanásig feszült a helyzet


A pénteki nagy ima után a Hamasz több tízezer, más források szerint mintegy százezer híve özönlött a Gázai övezet különböző végeiből a Jarmúk-stadionban megrendezett nagygyűlésére, ahol Halil al-Hajja, a Hamász parlamenti frakcióvezetője mondott beszédet.


A szónok kijelentette: a Hamász nem egyezik bele, hogy előrehozott választásokat vagy népszavazást tartsanak az egységkormány alakításának kérdéséről, amint azt Mahmúd Abbász elnök készül várakozások szerint bejelenteni szombatra tervezett beszédében, hogy kitörjön a kialakult belpolitikai patthelyzetből. Hajja ugyanakkor nem beszélt arról, hogy mit készül tenni a Hamász, ha Abbász mégis megteszi bejelentését.


A tömeggyűlésen mérsékelt hangú beszédet mondott Iszmáil Haníje miniszterelnök is, arra szólítva a palesztinokat, hogy a rivális szervezetek összetűzései ellenére egyesítsék erejüket.
“Arra kérlek benneteket, hogy tartsátok fenn a nemzet egységét és óvjátok a palesztin vért. Egyesítsük a nemzetet az ország és a szent helyek felszabadítása érdekében” – hangoztatta Haníje az őt ünneplő Hamász-hívek Gázában összegyűlt tömege előtt.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik