Nagyvilág

Tárcát vált a leszavazott holland miniszter

Változatlan összetételben marad a holland ügyvivő kormánykoalíció annak ellenére, hogy Rita Verdonk bevándorlásügyi minisztertől szigorú politikai álláspontja miatt a parlament megvonta a bizalmat. Aminiszter asszonyra a jövőben másik tárca vezetését bízzák.

Jan Peter Balkenende ügyvivő és várhatóan majdani kijelölt miniszterelnök kormánya közel 12 órás kormányülésen úgy döntött, Verdonknak – akinek szigorú politikája vezetett az előző kormánykoalíció felbomlásához és előrehozott választásokhoz – nem kell lemondania. Ezzel a kabinet alkotmányos válsághelyzetet előzött meg, miután Verdonk pártja, a liberális Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért (VVD) jelezte: ha egyik miniszterének távoznia kell, a többi is követi.

A bizalmi válság és a liberális álláspont közti szakadékot úgy hidalták át, hogy Verdonk a kormányban marad, de helyet cserél egy másik miniszterrel. Verdonk ezentúl az igazságügyeket viszi, míg utóbbi tárca eddigi birtokosa, Ernst Hirsch Ballin átveszi a bevándorlási kérdéseket.

Az újonnan választott parlamenti alsóházban tartott bizalmatlansági szavazáson a miniszter asszony egyetlen vokssal maradt alul. A szavazást azért rendezték Verdonk ellen, mert nem volt hajlandó elfogadni az új testületnek azt a határozatát, hogy kapjon menedékjogot mindenki az országban, aki 2001 előtt érkezett oda ilyen kérelemmel. Ezt a tervet mindkét jelenlegi kormánypárt ellenzi.

Hollandiában november 22-én tartottak parlamenti választásokat, amely az eddig is kormányzó kereszténydemokraták (CDA) győzelmét hozta, de a szavazatok eloszlása nagyon megnehezíti a koalícióalakítást, így még mindig folynak az egyeztetések. Balkenende kormányfő a kabinet döntéséről hamarosan tájékoztatja a parlamentet is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik