Nagyvilág

Polónium nyomában az Aeroflot hamburgi járatain

A német rendőrség polónium 210-es izotóp nyomait mutatta ki Hamburg több olyan helyén, ahol Dmitrij Kovtun katonai-biztonsági múltú orosz üzletember október utolsó napjaiban megfordult.

Sugárvizsgálatot végeznek az Aeroflot légitársaságnak azokon a gépein is, amelyek Hamburgba repültek októbertől mostanáig, legalábbis ezt mondta csütörtökön Gennagyij Onyiscsenko orosz tisztifőorvos, a fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője. Mintegy húsz repülőgépet vizsgálnak meg a német hatóságok kérésére a fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) szakértői – jelezte előzőleg Irina Dannenberg, az Aeroflot szóvivője az Eho Moszkvi rádióban.

Később az orosz közlekedési felügyelet (Rosztransznadzor) közölte, hogy hozzá hivatalos német kérés nem érkezett, s a vizsgálat a Roszpotrebnadzorra tartozik. Dannenberg szerint a Roszpotrebnadzor, amely azokat a gépeket már vizsgálja, amelyek Oroszország és Anglia között közlekedtek, ezután visszakozott. De Onyiscsenko azt mondta az Interfaxnak, hogy már intézkedett.

A német rendőrség polónium 210-es izotóp nyomait mutatta ki Hamburg több olyan helyén, ahol Dmitrij Kovtun katonai-biztonsági múltú orosz üzletember október utolsó napjaiban megfordult, mielőtt november elsején egy londoni szállodában ő és a hozzá hasonló hátterű Andrej Lugovoj együtt teáztak a dezertált egykori kolléga Alekszandr Litvinyenkóval, akit a brit nyomozók szerint akkor és ott mérgeztek meg halálos adag polóniummal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik