Nagyvilág

Kizárták pártjából a szexbotrányba keveredett képviselőt

Kizárták az Önvédelem (Samoobrana) lengyel kormánypártból a szexbotrányba keveredett Stanislaw Lyzwinski parlamenti képviselőt, aki ily módon a botrány első politikai áldozatává vált.

A pártban alelnöki tisztséget is betöltő Lyzwinski kizárását Andrzej Lepper pártelnök, miniszterelnök-helyettes jelentette be, aki egyébként maga is érintett a botrányos eseménysorozatban. Lepper elmondta, hogy a kizárás ellenére arra számít, Lyzwinski megvédi magát és bebizonyítja ártatlanságát. Amennyiben a képviselő ezt megteszi, később visszavehetik a párt soraiba.

Az egész Lengyelországot megrázó botrány a múlt héten robbant ki. A populista párt apparátusának egyik nő dolgozója egy lapnyilatkozatban azzal vádolta meg Leppert, hogy 2001-ben nemi kapcsolatra kényszerítette őt egy pártapparátusi állásba való felvételének feltételeként. A nő, Aneta Krawczyk hasonló váddal illette Lyzwinskit is. Állítása szerint ugyanis később Lyzwinskivel is hálnia kellett ahhoz, hogy megtarthassa a már elnyert állást, s ebből az utóbbi kapcsolatából, Lyzwinskitől született a leánya. Lepper és Lyzwinski egyaránt tagadja a vádat.

Lyzwinski önként apasági vizsgálatnak vetette alá magát, amelynek eredményét szombat este hozták nyilvánosságra. Az ügyészség közölte: kizárt, hogy Aneta Krawczyk gyermeke Lyzwisnkitől származik. Az ügyben azonban tovább folytatódik a bűnügyi vizsgálat, az ügyészség ugyanis olyan tanúvallomásokat gyűjtött be, amelyek szerint a képviselő szexuálisan zaklatta pártjának egyes női alkalmazottait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik