Nagyvilág

Bush nyerte a jogi csatát bin Laden sofőrjével szemben

Elutasította szerdán első fokon egy amerikai kerületi bíró a Kuba szigeti guantánamói amerikai támaszponton fogva tartott jemeni Szálem Ahmed Hamdannak – Oszama bin Laden terroristavezér volt sofőrjének – a keresetét.

James Robertson kerületi bíró 22 oldalas ítéletében úgy találta, az új – George Bush amerikai elnök által idén októberben aláírt –, a különleges katonai törvényszékekről szóló törvény értelmében az Afganisztánban az al-Kaida-vezér sofőrjeként dolgozó Hamdannak nincs joga polgári bíróságnál keresetet benyújtani fogva tartása miatt.

Az amerikai legfelsőbb bíróság júniusban – Hamdan ügyében – nagy feltűnést keltve úgy döntött, nem folytathatja működését az a különleges katonai törvényszék, amelyet a guantánamói foglyok ügyének elbírálására hoztak létre. A bíróság szerint ugyanis a katonai törvényszék rendszere és eljárási szabályai ellentétesek a nemzetközi joggal.

A kudarcot követően a Bush-kormány októberre keresztülvert egy új törvényt az amerikai kongresszuson, amelynek értelmében – mint azt ítéletében Robertson bíró is megállapította – az amerikai szövetségi bíráknak nincs hatáskörük a guantánamói foglyok kifogásainak elbírálására.

Hamdan 2001 novemberében esett amerikai fogságba Afganisztánban, s 2002 júniusa óta tartják fogva Guantánamón. Ügyvédje jelezte, megtámadják az elsőfokú ítéletet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik