Nagyvilág

16 szaúdi távozhatott Guantánamóról

Tizenhat szaúdi állampolgár térhetett haza csütörtökön a guantánamói amerikai fogolytáborból - közölte a szaúdi királyság belügyminisztere.

Najef bin Abdel-Aziz herceg elmondta, hogy a szaúdi magánrepülőgéppel hazaérkezett foglyokat “a királyság hatóságainak közbenjárására engedték el, és sorsukról a továbbiakban a szaúdi rendszer rendelkezik”. Május óta egyébként – a mostani 16 személlyel együtt – 44 szaúdi foglyot engedtek haza Guantánamóról.

Az Egyesült Államok 2002 januárja óta használja arra a Kuba szigetének keleti részén lévő haditengerészeti támaszpontot, hogy az al-Kaida terrorszervezethez, illetve az afganisztáni tálibokhoz fűződő kapcsolatokkal gyanúsított személyeket tartsanak ott fogva.

Az amerikai védelmi minisztérium adatai szerint eddig 759 ember volt a börtöntábor lakója. Köztük 136 szaúdi fogoly volt, ezzel a rabok között a második legnagyobb nemzetiségi csoportot alkotják az afgánok után (218 fő). A fogva tartási ügy kellemetlenségeket okoz az Egyesült Államok és a szaúdi királyság kapcsolataiban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik