Nagyvilág

Orosz bírálat a holokauszttagadó konferenciáért

Bírálta az orosz külügyminisztérium szerdán Iránt amiatt, hogy Teheránban a hét elején a zsidók második világháborús tömeges elpusztítását tagadó nemzetközi konferenciát rendeztek.

A tárca honlapján nyilvánosságra hozott, Mihail Kaminyin külügyi szóvivő által jegyzett közleményben Moszkva ellenezte, hogy eltitkolják az igazságot a “nácik szörnyű tetteiről”. A dokumentum emlékeztetett: Oroszország már korábban elítélte Teheránt és személyesen Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnököt Izrael megfenyegetése és annak tagadása miatt, hogy a nácik a II. világháborúban módszeresen legyilkoltak hatmillió zsidót.

“Oroszország osztozik az ENSZ Közgyűlésének abbéli eltökéltségében, hogy nem engedi meg a holokauszt tagadását” – hangoztatta a többek között a közlemény.

Oroszország Irán egyik legszorosabb szövetségese, ám saját történelméből is több véres esemény emlékeztet az antiszemitizmus veszélyeire. Egyes tudósok becslése szerint az egykori Szovjetunió területéről származó mintegy 2 millió zsidó pusztult el a holokauszt során, miután a náci német csapatok a II. világháborúban megszállták az ország egyes részeit.


A teheráni konferenciát széles körben és határozottan elítélték Izraelben és Európa-szerte, ahol számos országban bűncselekménynek számít a holokauszt nyilvános tagadása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik