Nagyvilág

A rendőrségen folytatódott a Babes-Bolyai-ügy

Rendőrségi kihallgatásra hívták be kedden a Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) két tagját, Hantz Péter és Kovács Lehel adjunktusokat azután, hogy feljelentést tett ellenük rongálás vádjával a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE).

Hantz Péter elmondta: a meghallgatáson közölték a rendőrökkel, hogy nem hajlandók nyilatkozni nekik, mivel az egész ügyet „meghurcoltatásuknak” tekintik. A két oktató azzal keltette fel a rendőrök figyelmét, hogy Hantz Péter november közepén saját kezűleg helyezett el néhány magyar nyelvű feliratot a BBTE épületeiben. Ezeket a felsőoktatási intézmény adminisztratív személyzete eltávolította.

Az önálló állami magyar egyetemért és a BBTE-n különálló magyar karok létrehozásáért küzdő BKB szóvivője arra hivatkozva cselekedett, hogy az egyetem szenátusa 2005-ben elrendelte: azokon a karokon és tanszékeken, ahol magyar és német nyelvű oktatás is zajlik, háromnyelvű – román, magyar és német – feliratokat kell elhelyezni. Ennek a rendeletnek azonban a BBTE a mai napig sem szerzett érvényt.

Somai László ügyvéd közölte, a vizsgálat egyelőre csak a nyomozási fázisban tart, még a bűncselekmény besorolása sem történt meg, ezért a nyomozók egyelőre hivatalosan semmivel nem vádolják a két oktatót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik