Nagyvilág

Iszlám szélsőségeseket tartóztatott le a spanyol hatóság

Spanyol rendőrök és a biztonsági szolgálatok tagjai őrizetbe vettek kedden 11 feltételezett iszlámista szélsőségest Spanyolország afrikai külbirtokán, Ceutában.

A hatóságok szerint a tíz spanyol és egy marokkói állampolgárságú gyanúsított nemrégiben kezdte el kovácsolni egy terrortámadás terveit. Annyira kezdeti stádiumban tartottak, hogy feltehetőleg a célpontot sem választották még ki – mondta Alfredo Pérez Rubalcaba belügyminiszter. Hozzátette: mégis indokoltnak tartja a rendőrség közbelépését már ebben a szakaszban, mert a fanatikus viták után a gyanúsítottak láthatólag át akartak térni a cselekvésre, tehát közvetlen veszéllyé váltak a közbiztonságra nézve.

A spanyol állampolgárságú gyanúsítottak közül ketten fivérei Abderrahman Ahmednek, aki 2004-ig az amerikai hatóságok foglya volt az Egyesült Államok fegyveres erőinek guantánamói támaszpontján. Maga Ahmed azonban nincs a most őrizetbe vett személyek között.

A rendőrség lefoglalt számos terhelő videofelvételt, hangfelvételt, hamis okmányt, golyóálló mellényt és jelentős mennyiségű pénzt is a kedd hajnalban végrehajtott ceutai razziák során. A marokkói hírszerző szolgálat számos információval segítette a spanyol biztonsági szolgálatokat az akció végrehajtásában – közölte Rubalcaba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik