Nagyvilág

Amerikai tábornokok az iraki létszámcsökkentés ellen

Az iraki háború még megnyerhető volt amerikai tábornokok és katonai szakértők szerint, akik azt tanácsolták George Bush elnöknek, hogy ne csökkentse az amerikai csapatok létszámát – olvasható a The Washington Post keddi számában.

Az amerikai elnök az egész hetet annak szenteli, hogy találkozókon és megbeszéléseken vesz részt az új iraki stratégia megalapozásához. Legutóbb nyugalmazott tábornokok és katonai szakértők szűk körével egyeztetett, amelynek tagjai a kétpárti szakértői bizottság javaslatával szemben elvetették az Irakban állomásozó csapatok létszámának csökkentését célzó kezdeményezést.

A James Baker volt republikánus külügyminiszter és Lee Hamilton volt demokrata párti képviselő által fémjelzett kétpárti testület az Irakban harcoló alakulatok kivonásának „felelősségteljes” megkezdését és erőteljes térségbeli diplomáciai nyitást javasolt a múlt héten. A tábornokokkal és akadémikus szakértőkkel folytatott hétfői, magánjellegű eszmecseréről kiszivárgott: a védelmi szakemberek annyiban egyetértettek a Baker–Hamilton-tanulmány értékelésével, hogy ők is „súlyosnak” látják az iraki helyzetet.

Tanácsuk szerint azonban nem csapatkivonásra vagy Iránnal, Szíriával folytatandó párbeszédre, hanem arra van szükség, hogy Bush átalakítsa kudarcot vallott nemzetbiztonsági kabinetjét. A lap szerint Bush és új védelmi minisztere, Robert Gates arra készül, hogy új embert nevezzen ki a vezérkari főnökök egyesített bizottságának élére, Peter Pace tábornok helyére.

A Baker–Hamilton-jelentés a liberális sajtó szerint az eddigi washingtoni Irak-politika egyértelmű kudarcát állapítja meg, ezért gyökeres irányváltásra van szükség. Sajtóértesülések szerint George Bush még karácsony előtt beszédet intéz a nemzethez a jövőbeli Irak-politikával kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik