Nagyvilág

Tudományos konferenciát szervez Irán a holokausztról

Harminc országból több mint 60 résztvevőt várnak arra a kétnapos konferenciára, amely hétfőn kezdődik a holokausztot tagadó Mahmúd Ahmadinezsád iráni államfő országában. A szervezők zsidók második világháborús lemészárlásánek valóságtartalmát és mértékét vizsgálnák.

Az iráni államfő – aki Izrael térképről való eltűntetését szorgalmazza és úgy tartja, hogy a második világháborús zsidóirtás mértékét a zsidók és az európaiak túlozták el Izrael létrehozásának alátámasztására – a mostani konferenciának már a meghirdetésével is nemzetközi felháborodást váltott ki, és bizonyos, hogy a rendezvény heves bírálatokat fog maga után vonni.

Irán februárban nemzetközi karikatúraversenyt szervezett ugyancsak a holokauszt témakörében, válaszul az iszlámalapító Mohamed prófétáról egy dán lapban közzétett karikatúrákra.

A teheráni hatóságok a konferencia külföldi meghívottainak nevét titokban tartják azt hangoztatva, hogy ellenkező esetben országaikban elvennék tőlük az útlevelüket.

A történészek nagy része úgy tartja, hogy a második világháborúban a németek hat millió zsidót öltek meg. A holokauszt tagadása Európa több országában börtönnel büntethető. David Irving brit “revizionista” történészt az év elején egy osztrák bíróság három év börtönre ítélte, mert védelmébe vette azt a tézist, amely szerint a holokauszt adatait “erősen eltúlozták”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik