Nagyvilág

Észak-Korea nem akar tárgyalni Japánnal

Miközben a kínai külügyminisztérium bejelentette, hogy e hónap 18-án folytatódnak az észak-koreai nukleáris programról szóló pekingi hatoldalú tárgyalások, Phenjan megerősítette álláspontját, mely szerint Japánnak nincs joga részt venni a tárgyalásokon.

Észak-Korea hétfőn ismét tagadta, hogy Japánnak joga lenne részt venni az észak-koreai nukleáris programról folyó hatoldalú pekingi tárgyalásokon. A Rodong Szinmum, a Koreai Munkapárt hivatalos lapja hétfői vezércikkében Japánt olyan “csalónak” nevezte, akinek nincs joga részt venni a tárgyalásokon. “Japán jelenlétének nincsen semmi haszna, csak bonyolítja a helyzetet lényegtelen témákkal és az időnket rabolja” – hangsúlyozta a lap, azt állítva, hogy “a Japán nélküli tárgyalások minden gond nélkül haladnának előre”. Phenjan már több ízben követelte Tokió kivonulását a pekingi tárgyalásokról, amelyen a két Korea mellett az Egyesült Államok, Oroszország és Kína is részt vesz.

A kommunista rendszer különösen rossz szemmel nézi, hogy Japán a nukleáris vitát kihasználva veti fel a hidegháború idején észak-koreai ügynökök által elrabolt japán állampolgárok ügyét. Abe Sindzo japán kormányfő éppen vasárnap figyelmeztetett, hogy a tervek szerint a jövő héten folytatódó tárgyalásokon ismét az asztalra teszi az elrablottak dossziéját. A japán vádak szerint összesen 17 állampolgárát rabolták el az 1970-es, 80-as években.
Észak-Korea 13 személy elrablását ismerte el, 2002-ben ötöt szabadon engedtek, a többiről pedig azt állították, hogy meghaltak. A családtagok szerint azonban Phenjan nem szolgáltatott halálukra vonatkozó meggyőző bizonyítékot.

A japán részvétel kapcsán kiadott nyilatkozatháborútól függetlenül eldőlt, hogy december 18-án folytatódnak a tárgyalások. A két Korea, Kína, Japán, az Egyesült Államok és Oroszország részvételével kezdett tárgyalások ötödik fordulója tavaly novemberben szakadt félbe, miután Észak-Korea, az ellene hozott amerikai pénzügyi szankciókra hivatkozva, kivonult a megbeszélésekről. Az október 9-i nukleáris kísérletet követő nemzetközi tiltakozás után azonban Phenjan beleegyezett abba, hogy visszatér a tárgyalóasztalhoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik