Nagyvilág

Két brit rendőr is fertőződőtt polóniummal

Litvinyenko özvegye szerint a féje soha nem volt kém. Ugyanakkor kiderült: két brit rendőr is fertőződött polóniummal.

Alekszandr Litvinyenko, a polónium 210-es sugárzó izotóppal Londonban megölt egykori orosz állambiztonsági tiszt a sajtóban róla írottakkal ellentétben soha nem volt kém – mondta vasárnap megjelent első nyilvános nyilatkozatában Litvinyenko özvegye. A Scotland Yard bejelentette, hogy két rendőrének szervezetében is kimutatták a radioaktív anyagot.

Marina Litvinyenko a The Sunday Timesnak azt mondta: azért határozta el magát az interjúra, mert felháborították a férjéről közölt, “teljességgel igaztalan” riportok, amelyek Litvinyenkót kétes figuraként állították be.

A brit sajtóban valóban megjelentek cikkek Litvinyenko állítólagos homályos ügyleteiről. The Observer, a legnagyobb baloldali brit vasárnapi lap a múlt héten például azt írta, hogy az orosz állambiztonság (FSZB) Londonba szökött egykori alezredese kényes adatok közzétételével próbált zsarolni befolyásos orosz személyiségeket.

A szakértő szerint zsarolni akart

Julija Szvetlicsnaja orosz politikatudományi szakértő, aki ismerte Litvinyenkót, azt mondta a lapnak: a volt FSZB-ügynök azt állította neki, hogy “mindenféle hatalmas embert zsarolni fog, köztük oligarchákat, korrupt hivatalnokokat és Kreml-beli forrásokat … azt mondta, 10 ezer fontot fognak fizetni minden alkalommal azért, hogy ne tegye közzé (a nála lévő) FSZB-dokumentumokat” – idézte múlt vasárnap a lap a Londonban élő Szvetlicsnaját.

Becsületes ember volt

Marina Litvinyenko azonban a The Sunday Timesnak kijelentette: férje becsületes ember volt, és inkább bűnüldöző, semmint kém. “Mindenki exkémként próbálja beállítani Szását, de ez teljesen alaptalan … soha nem volt kém” – mondta az özvegy a vezető vasárnapi brit lapnak.
A megölt FSZB-tiszt felesége nem volt hajlandó részletekbe bocsátkozni arról, hogy szerinte az orosz hatóságok vagy Vlagyimir Putyin orosz elnök állt-e férje meggyilkolása mögött. Kijelentette ugyanakkor: Litvinyenko nyilvános állításai egykori FSZB-beli munkáltatóiról “elidegenítették” őket tőle.

Litvinyenko egyebek mellett azt állította egy könyvében, hogy nem csecsenek, hanem az orosz titkosszolgálatok álltak az 1999-ben elkövetett, több száz emberéletet kioltó moszkvai házrobbantások mögött, amelyek után ismét hadműveletek kezdődtek Csecsenföldön.

Marina Litvinyenko azt mondta a The Sunday Timesnak: nem tudja, hogy az FSZB emberei ölték-e meg férjét, de abban teljesen bizonyos, hogy nem bocsátották meg neki, amit tett.

Litvinyenko nem félt

Az özvegy ugyanakkor elmondta: férje egyáltalán nem tartott merénylettől, és nem gondolta, hogy “elsődleges célpont” lehet. Hozzátette: a szökésük előtti utolsó két év során férje igen megkeseredett emberré vált, mivel magas hatalmi szinteken elkövetett bűncselekményeket akart felderíteni, de ez a törekvése meghiúsult.

Két rendőrnél is kimutatták a polóniumot

A Scotland Yard szombat este bejelentette, hogy a Litvinyenko-üggyel közvetlenbül foglalkozó 26 rendőre közül kettőnek a szervezetében kimutatták a volt FSZB-tiszt életét kioltó radioaktív izotópot, de csak a meghatározott biztonsági határ alatti, “viszonylag kis mennyiségben”. A két rendőr folyamatos szakértői megfigyelés alatt áll – közölte a londoni rendőrség.

A brit egészségvédelmi hatóság (HPA) már korábban közölte, hogy sugárszennyeződést mutattak ki a londoni Millennium Hotel hét alkalmazottjának szervezetében is. Alekszandr Litvinyenko két orosszal teázott november 1-jén a nyugat-londoni Grosvenor Square-en, az amerikai nagykövetség közelében lévő Millennium Hotel bárjában. Az egyik teapartner Andrej Lugovoj egykori KGB-ügynök volt, aki korábban a két hete szintén mérgezéses tünetekkel kórházban kezelt Jegor Gajdar egykori orosz miniszterelnök testőreként szolgált, és akit a brit sajtó a Litvinyenko-gyilkosság egyik fő gyanúsítottjának tart.

A szálloda volt az egyik első londoni helyszín az immár csaknem két tucatnyi közül, ahol az egykori dezertőr orosz állambiztonsági alezredes halála ügyében nyomozó hatóságok kimutatták az exügynök meggyilkolására használt polónium 210-es izotóp jelenlétét, és nem hivatalos értesülések szerint a Scotland Yard úgy tartja, hogy a Litvinyenkónak beadott méregkoktélt valószínűleg a Millennium egy negyedik emeleti vendégszobájában keverték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik