Nagyvilág

Jót tesz a nőknek, ha dönthetnek

Egy, a UNICEF 60. évfordulóján kiadott jelentés szerint a nemek közötti megkülönböztetés megszüntetése és a nők jogai biztosítása kedvezően befolyásolja a gyermekek életben maradását és jólétét.

A nemek egyenlőségének kettős a hozadéka: előnyös mind a nők, mind pedig a gyermekek számára és elengedhetetlenül szükséges a családok, helyi közösségek és nemzetek fejlődéséhez – állapítja meg a Világ gyermekeinek helyzete, 2007 című UNICEF jelentés.

A jelentés szerint a nők életminőségét javítja, ha beleszólhatnak a kulcsfontosságú döntésekbe, s ennek pozitív hatása van a gyermekek jólétére és fejlődésére is.

Hátrányos megkülönböztetés

A nők helyzetében az elmúlt évtizedekben bekövetkezett előrelépés ellenére, több millió kislány és nő életét árnyékolja be a megkülönböztetés és a szegénység. Jobban fenyegeti őket az AIDS veszélye, továbbá a nők ugyanazért a munkáért a legtöbb helyen kevesebbet keresnek. Nők milliói szenvednek fizikai és szexuális erőszaktól. A diszkrimináció következtében kevesebb lány tanulhat. Minden ötödik kislány, akit egy fejlődő országban iskolába iratnak, kimarad, mielőtt befejezné az első négy osztályt. A nők iskolai végzettsége összefügg a gyermekek életben maradási esélyének javulásával – állapítja meg a jelentés.

Út a nemek egyenlőségének eléréséhez

A világ gyermekeinek helyzetéről szóló jelentés hét kulcsfontosságú intézkedést javasol a nemek egyenlőségének eléréséhez.

Az oktatásban kulcsfonotsságú a tandíjak eltörlése, valamint annak ösztönzése, hogy a szülők és a helyi közösségek támogassák a lányok oktatását. A nemi megkülönböztetés felszámolására szükséges anyagi forrásokat is be kell építeni a kormány költségvetésébe. A jelentés szerint a ogalkotás terén biztosítani kell, hogy a földtulajdonhoz való jog és az öröklési jog kiterjedjen a nőkre is. Jogszabályokat kell alkotni a családon belüli erőszak, valamint a fegyveres konfliktusokban előforduló nemi erőszak ellen.

A nők politikában történő részvételének biztosítására eredményes módszernek bizonyult a kvóták megállapítása. A jelentés szerint figyelembe kell venni a különböző nőszervezetek által kialakított és elfogadott programokat. Külön hangsúlyt helyez azonban a jelentés a férfiak és fiúk bevonása: ha a lányok és a nők mellett a fiúknak és férfiaknak is oktatják a nemek közötti egyenlőség és a közös döntéshozatal előnyeit, ez segíthet az együttműködő kapcsolatok kialakításában. Ezen kívül több kutatást szorgalmaz a dokumentum: pontosabb adatokra és jobb elemzésekre van szükség, különösen az anyai halandóság, a nők elleni erőszak, az oktatás, a foglalkoztatás, a bérek és a politikában való részvétel területén.

A családi döntésekből kizárva

A jelentés szerint a nők gyakran nem szólhatnak bele a háztartási döntésekbe, s ennek negatív hatásai lehetnek a gyerekekre is. Egy 30 fejlődő országban végzett felmérés adatai azt mutatták, hogy csak az országok egyharmadában szólhat bele a nők legalább fele minden családi döntésbe, így a család költségvetésébe, saját egészségügyi ellátásukba vagy abba, hogy kiket látogathatnak meg az otthonukon kívül.

A gyereknek is jobb, ha az anya is dönt

A jelentés megállapítja, hogy szoros az összefüggés a gyermekek tápláltsági, egészségi állapota, oktatása és a nők azon képessége és lehetősége között, hogy életüket irányítsák és a családot érintő döntésekben részt vegyenek. Azokban a családokban, ahol a nők hozzák a fontosabb döntéseket, sokkal többet fordítanak a gyermekekre.

Egy, a Nemzetközi Élelmezés Politikai Kutatóintézet által készített tanulmány azt mutatja, hogy ha a nőknek és a férfiaknak egyforma beleszólása lenne a döntésekbe, Dél-Ázsiában akár 13 százalékkal is csökkenhetne a rosszul tápláltság a három év alatti gyerekek körében, szub-szaharai Afrikában pedig 1,7 millióval több kisgyereket táplálnának megfelelően.

Szakadék a keresetekben

A nők és férfiak keresetében tapasztalható különbségek csökkenthetik vagy korlátozhatják a gyermekekre jutó forrásokat. A bérek különbségein és a munkából való részesedés arányán alapuló becslések szerint a Közel-Keleten és Észak-Afrikában a nők csak a férfiak keresetének 30 százalékát, Latin-Amerikában és Dél-Ázsiában 40 százalékát, Fekete Afrikában a felét, Közép-Európában és a fejlett országokban a 60 százalékát kapják munkájukért.

Még mindig kevés a női politikus

A nők fokozott részvétele a politikában pozitív hatást gyakorolhat a gyermekek helyzetére. A tapasztalatok szerint a női parlamenti képviselők különösen hatékony szószólói a gyermekeknek. Mégis jelenleg 17 százalék alatt van arányuk a nemzeti törvényhozásokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik