Nagyvilág

Bangladesben a hadsereget vetnék be a tömeg ellen

Az utcára vezényelte a hadsereg alakulatait szombaton Bangladesben Jadzsuddin Ahmed államfő, hogy tartsák fenn a közrendet a jövő hónapban esedékes parlamenti választásokig tartó időszakban.

Az azonnali hatályú utasítást annak ellenére adta ki a dél-ázsiai ország elnöke, hogy a 14 párti ellenzéki szövetség lefújta a szombatra az elnöki hivatal köré meghirdetett tiltakozó megmozdulást.

Obaidul Kabír, az ellenzék vezető erejének, az Avami Ligának (Népi Ligának) az egyik magas beosztású tisztségviselője a döntésre reagálva azt mondta, az államfő ” (Begum) Haleda (Zia kormányfő) utasításait követi, hogy visszajuttassa a hatalomba”.

Október vége óta 44 halálos áldozatot követeltek a feszült belpolitikai helyzetben kitört erőszakos utcai megmozdulások Bangladesben. Több százan megsebesültek az utcai harcokban, amelyek azután törtek ki, hogy lejárt a Bangladesi Nacionalista Párt (BNP) vezette kormány mandátuma, s az államfő ügyvezető kormányt nevezett ki. Az ideiglenes testületnek kell felügyelnie a januárra kitűzött parlamenti választásokat.

Az ellenzéki szövetség azt követeli, hogy még a választások előtt távozzon tisztségéből a bangladesi választási bizottság két tagja, akik szerintük elfogultak Sejk Haszina Vazed ellenzéki vezér vetélytársa, Haleda Zia miniszterelnök asszony javára.

Az ellenzék ezen kívül követeli a választói névjegyzék módosítását is, az ugyanis – panaszolják – nem létező személyek nevét tartalmazza, s akad, aki többször is szerepel rajta.

A választási bizottság megkezdte a névjegyzék áttekintését, s két nappal elhalasztotta az eredetileg január 21-re kiírt parlamenti választásokat, de az ellenzék szerint ezek az intézkedések nem kielégítők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik