Nagyvilág

A teában volt a méreg

Andrej Lugovoj biztonsági tisztből lett orosz üzletember londoni szállodaszobájában készítették elő, és az áldozat, Alekszandr Litvinyenko dezertált egykori kolléga teájába keverték a polónium 210-es sugárzó izotópos mérget - összegezte az Eho Moszkvi rádió szombaton orosz és brit lapok értesüléseit.

A Kommerszant című független orosz lap Londonba küldött tudósítója szerint november elején Lugovoj lakott családjával a Millennium Mayfair szálloda 441-es szobájában, ahol a sugárzó mérget előkészítették Litvinyenko számára. Az orosz hírlapírót feltartóztatta a lepecsételt szobát őrző brit rendőr, majd kitessékelték a szállodából.

Másrészt brit lapok szerint a Scotland Yardnál úgy vélik, hogy a polóniumot abba a teába keverték, amely a Litvinyenko előtti csészében volt az asztalon a Millennium bárjában november elsején, amikor Lugovojjal és üzlettársával, Dmitrij Kovtunnal találkoztak. A liberális moszkvai rádió rámutatott: Litvinyenkónak nem kellett feltétlenül innia ebből a teából ahhoz, hogy halálos dózisú sugármérgezést szenvedjen: elég volt belélegeznie a teából felszálló sugárfertőzött párát.

A sugárzó tea magyarázatot ad arra, miért kapott kisebb sugárdózist a szállodabár hét alkalmazottja: valamennyien hozzáérhettek a mosogatógéphez a polóniumos csésze mosogatása közben – feltételezték brit lapok az orosz rádió szerint. A The Guardian szerint az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szakértői, akik a Scotland Yard nyomozását segítik, elképzelhetőnek tartják, hogy Litvinyenko gyilkosai maguk is komoly sugáradagot kaptak, mert nem képezték ki őket a sugárzó anyagokkal való bánásmódra. (A Millennium egyébként az amerikai nagykövetség közelében van.) Az Eho Moszkvi hírt adott arról is, hogy a német rendőrség sugárzó anyag nyomaira bukkant Kovtun hamburgi lakásában egy péntek esti házkutatás során.

Áldozat és gyanúsított

Az orosz Interfax hírügynökség szerint Kovtun súlyos állapotban van, szervezetében terjed az alfasugaras fertőzés. Meglehet, hogy Lugovoj is veszélyes sugárdózist kapott, miután az orvosok több szervében működési zavarokat észleltek. Maga Lugovoj ellenben azt mondta, hogy normálisan érzi magát, és kétségbe vonta a Kovtun kritikus állapotáról szóló híreket.

Mindenesetre tovább halasztódott Lugovoj kihallgatása, akit Moszkvában kulcsfontosságú tanúként, a brit médiában viszont fő gyanúsítottként kezelnek. Erre a kihallgatásra, amelyet a brit nyomozók kedd óta terveztek megejteni egy moszkvai kórházban, orosz ügyészek jelenlétében, a legújabb hírek szerint talán hétfőn kerül sor.

Az orosz főügyészség csütörtökön olyan saját bűnügyi eljárást indított a Litvinyenko-gyilkosság ügyében, amely Kovtunt is áldozatként kezeli. A saját nyomozással az orosz hatóságok kifoghatják a szelet az esetleges brit kiadatási kérelmek vitorlájából – vélik megfigyelők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik