Nagyvilág

Kórháztűz Moszkvában: 45 halott

Gyújtogatás okozhatta szombat hajnalban, de a nagyszámú áldozat a súlyos tűzvédelmi szabálysértéseknek és a személyzet mentési ügyetlenkedésének tudható be a moszkvai média szerint.

A tűzoltók négy percen belül megérkeztek és egy óra alatt eloltották a tüzet, amely mindössze 25 négyzetméteren égett a Moszkva délnyugati részén lévő 16-os számú narkológiai kórház női osztályán. De csak húsz perccel a tűz kiütése után, a hőérzékelő tűzjelzők riasztották őket, s addigra az erősen mérgező, sűrű füstgáz 45 halálos áldozatot követelt. A halálos áldozatok 18-50 év közötti nők, köztük két kórházi munkatársnő. A többiek kábítószerfüggők, akik elvonó gyógykezelésen voltak a kórházban. Rajtuk kívül tíz sérültet kezelnek más moszkvai kórházakban. A tűzoltók 214 személyt mentettek ki a négyemeletes épülettömbből.


A 17-es klinika a legnagyobb narkológiai intézmény Oroszországban, a Rosszija tév szerint csaknem háromezer ágyas. A kórházban márciusban végzett tűzbiztonsági ellenőrzés után a mostani tragédia sújtotta épülettömb működtetését betiltották a számos rendellenesség miatt, de egy bíróság ezt a döntést érvénytelenítette, beérve figyelmeztetéssel. Szakértők szerint a sok halálos áldozatot éppen ezek a rendellenességek okozták, párosulva a kórházi személyzet mentési ügyetlenkedésével.

Bosszúból?


Jurij Nyenasev, a katasztrófavédelmi tárca tűzvédelmi főfelügyelője “90 százalékig meg van győződve” arról, hogy a tüzet szándékos gyújtogatás okozta. Nyenasev szerint a tűz fészke egy faszekrényben volt az ebédlőben, amely az első emeleti folyosó végén van. A gyújtogatásra vall az is, hogy az egyetlen kijárat, a folyosó másik végén, be volt zárva. Az ablakok rácsosak, s a rácsok lakatjait a klinikai munkatársak nem tudták kinyitni.

A menekülési utak el voltak zárva, és a személyzet nem tudta használni a rácsokat nyitó kulcsokat – erősítette meg Viktor Klimkin moszkvai tűzvédelmi felügyelő a RIA Novosztyinak. Az ebédlő falait részben olyan műanyaggal burkolták, amely égés közben mérgező füstöt bocsátott ki, s ettől az emberek elájultak és meghaltak – mutatott rá.


Jurij Luzskov moszkvai főpolgármester szerint ahol a tűz kiütött, semmi sem volt, ami magától meggyulladhatott volna. Az Interfax szerint egy hölgybeteg gyújthatott meg forró folyadékot az első emeleti büfében, bosszúból amiatt, hogy az orvosok megtagadták tőle a kábítószert. A betegnek erős fájdalmai voltak drogadagjának megvonása miatt – írta.


Késlekedtek


A szakértők azonban főleg amiatt értetlenkedtek, hogy miért késlekedett a kórházi személyzet a tűzoltók kihívásával, és miért nem látott hozzá a mentéshez. A tűz kiütésekor, hajnali 1 óra 40 perckor, 15 munkatárs volt ügyeletben a klinikán. Ha azonnal értesítették volna a tűzrendészetet, akkor sokkal kevesebb lett volna az áldozat – mondta Szergej Ljapin a katasztrófavédelmi tárcától.


Ami a halálos áldozatok számát illeti, Moszkvában a mostanihoz fogható tragikus tűzeset utoljára 1977-ben volt a (már javarészt lebontott) Rosszija szállóban, 42 ember életét oltva ki. A moszkvai Népek Barátsága Egyetem diákszállójában 2003 novemberében pusztított tűz 44 halálos áldozatot követelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik