Nagyvilág

Szexbotrány az unióban

Pikáns fotók jelentek meg az Európai Unió második számú emberéről. Kereszténydemokrata európai parlamenti vezetők már lemondásra szólították fel Günter Verheugent.

A „Focus” című német újság a hét elején egy kompromittáló fényképet közölt Günter Verheugenről. Az ominózus fotón az Európai Bizottság 62 éves alelnöke meztelenül látható a 48 éves kabinetfőnöke, Petra Erlel társaságában egy litván nudista strandon. Az EB 19 éve nős, második számú embere mindössze egy baseballsapkát visel az augusztusi nyaralása során készült fotón.


A rá következő napokban a Financial Times Deutschland is nyilvánosságra hozott egy felvételt, amelyen Verheugen és munkatársa éppen összeölelkezik. Sőt, áprilisban az alelnök még „kedvese” fizetését is megemelte két lépcsőfokkal: így hirtelen A12-ről (9045 euró) A14-re (11 579 euró) ugrott Erlel asszony jövedelme.

Az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso azonban kiáll helyettese mellett, miszerint illik tiszteletben tartani az emberek privát szféráját. A kirobbant szexbotrány azonban nemcsak a vállalkozásért és iparért felelős Günter Verheugen karrierjét törheti derékba – aki ráadásul a német szociáldemokrata párt vezető politikusa –, hanem Németország jó hírének sem kedvez, ugyanis jövőre az Európai Unió elnöki posztját tölti be. Gabriele Stauner és Herbert Reul, kereszténydemokrata európai parlamenti vezetők már lemondásra szólították fel a kabinetfőnökével nudizó bizottsági alelnököt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik