Nagyvilág

Mégis nyitna Törökország Ciprus felé?

Az EU-bizottság vezetője szerint a jó irányba mutat az a csütörtöki török ajánlat, hogy az ankarai vezetés megnyitna egy nagy török kikötőt a ciprusi hajók előtt.

José Manuel Barroso azt hangsúlyozta, hogy egyelőre még nem kapta meg írásban a török ajánlatot, és így nem ismeri annak pontos tartalmát, de úgy tűnik, a felvetés jó irányba mutat. Értelmezése szerint a törökök ezzel egy gesztust tettek, amely összességében pozitívnak tűnik, azaz megértették Európa üzenetét. Az egyedül Törökország által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság vezetője is az ankarai vezetés jó szándékának jeleként értékelte a török ajánlatot.

A török ajánlat körül egyébként elég nagy a bizonytalanság, úgy tűnik egyelőre nem csak Barroso, de még az EU soros finn elnöksége sincs tisztában a konkrétumokkal. Legalábbis az EU-tagállamok nagykövetei egyelőre nem kapták meg a kért felvilágosításokat a finn elnökségtől. A gondot az okozza, hogy Ankara csütörtök reggel eredetileg egy kikötő és egy repülőtér feltételek nélküli megnyitásáról beszélt, majd néhány órával később török kormányzati források már azt közölték, hogy országuk hajlandó megnyitni kikötőit és repülőtereit a Ciprusról érkező járművek előtt, de csak bizonyos, a ciprusi görögök által tett meghatározott lépésekkel egyidejűleg, kölcsönösségi alapon.

A csütörtöki ankarai bejelentések a 24. órában születtek: miután Törökország a gyakorlatban nem hajlandó Ciprusra is érvényesnek tekinteni az EU-török vámunió rendelkezéseit, az EU-bizottság a héten kezdeményezte, hogy nyolcat függesszenek fel a csatlakozási tárgyalások 35 fejezete közül, és egyet se zárjanak le, amíg Törökország nem teljesíti a követelést. Ebben a kérdésben a jövő hétfői külügyminiszteri vagy legkésőbb a jövő pénteki állam- és kormányfői EU-találkozón dönteni kellene.

Az EU most a javaslat pontosítását kéri Ankarától, hogy megállapíthassa: elegendő-e az ajánlat ahhoz, hogy az unió eltekintsen a csatlakozási tárgyalások részleges befagyasztásától – közölte egy finn illetékes. A ciprusi (görög) kormány sohasem fog beleegyezni abba, hogy megnyissák Ciprus északi, török megszállás alatti részének repülőterét a Törökországból érkező, illetve oda induló járatokon kívül bármilyen más járatok számára – mondta újságíróknak a nicosiai kormány szóvivője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik