Nagyvilág

Moszkva óva inti Ukrajnát a Nato-tagságtól

Szergej Ivanov orosz védelmi miniszter arra figyelmeztetett csütörtökön Kijevben: hatással lenne az orosz-ukrán kapcsolatokra, ha Ukrajna úgy döntene, hogy csatlakozik a NATO-hoz.

„Akarjuk-e vagy sem, ez elkerülhetetlenül hatással lenne a kapcsolatainkra, különösen a hadiipari együttműködésre és más területekre” – mondta Ivanov. az ukrán kollégájával, Anatolij Hricenkóval tartott kijevi sajtótájékoztatón. Ivanov leszögezte: Moszkva elismeri Ukrajna szuverén jogát arra, hogy önmaga döntsön a NATO-hoz való csatlakozásról. Mint mondta, az ukrán polgároknak és a politikai vezetőknek kell meghatározniuk, hogy mi a leghatékonyabb módja a biztonság szavatolásának.

A Nyugat-barát Viktor Juscsenko ukrán elnök, 2004-ben hatalomra kerülve, Ukrajna NATO-tagságát jelölte meg országa egyik elsőrendű céljának. Idén augusztusban azonban Viktor Janukovics oroszbarát politikus lett a miniszterelnök, aki a megromlott orosz-ukrán kapcsolatok helyreállítását ígérte, és félretette Ukrajna csatlakozási terveit a NATO-hoz. Az Ivanovval folytatott megbeszélés után Janukovics megismételte, hogy országa maradéktalanul helyre kívánja állítani a stratégiai partnerségi viszonyt Oroszországgal, mert – mondta – ez a természetes viszony a két ország között.

Oroszország Ukrajna legnagyobb kereskedelmi partnere, energiaipara erősen függ az Oroszországból érkező földgáztól. Az év elején kibontakozott orosz-ukrán gázárvita miatt Moszkva egy időre felfüggesztette ukrajnai gázszállítmányait, amit saját bőrükön éreztek mindazon nyugat-európai országok is, amelyek Ukrajnán át kapják a gázt Oroszországtól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik