Nagyvilág

Iraki csapatkivonás: nem minden áron

Az Egyesült Államok csak akkor vonja ki 2008 elejéig harcoló katonai alakulatait Irakból, ha azt a körülmények valóban lehetővé teszik - közölte George Bush.

Az amerikai elnök Tony Blair brit miniszterelnökkel csütörtökön Washingtonban folytatott megbeszélése után nyilatkozott erről. Bush hangsúlyozta annak szükségességét, hogy a megfelelő csapatlétszám meghatározásakor egyszerre kell rugalmasságot és realizmust tanúsítani.


Bush és Blair abban egyetértett, hogy az iraki válság bármiféle rendezéséhez csökkenteni kell az izraeli-palesztin feszültséget. Bush ezzel helyesnek ítélte a Baker-Hamilton bizottság előző nap nyilvánosságra hozott jelentésének vonatkozó javaslatát. Az amerikai elnök kizárta a közvetlen tárgyalások lehetőségét – az atomprogramja miatt a nyugati országokkal vitában álló – Iránnal, amíg Teherán ellenőrizhető módon nem szünteti be urándúsító tevékenységét.


Bush a Blairrel folytatott megbeszélés utáni sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az iraki erőszakért nagy mértékben felelősek az ország határain kívüli szélsőséges erők, amelyek az egész közel-keleti térségben ki akarják terjeszteni uralmukat. A szélsőségesek, folytatta, elnémítják a mérsékelt iszlám hangokat. Értelmezése szerint a Baker-Hamilton-jelentés tulajdonképpen ahhoz ad ötleteket, miként lehet megerősíteni Núri al-Máliki demokratikusan megválasztott kormányát annak érdekében, hogy úrrá legyen az erőszakon. Leszögezte: Washington továbbra is támogatja az iraki miniszterelnököt.


Tony Blair azt hangsúlyozta, hogy az iraki háború egyfelől a szabadság és a demokrácia, másfelől a szélsőségesség, a felekezetközi szembenállás közötti küzdelem. Mint mondta, a Közel-Keleten élő népek előtt is két út, a világi vagy vallásos diktatúra, illetve a demokrácia között választhatnak. Blair világossá tette: az iraki erőszak nem a véletlen műve, hanem előre eltervezett politika eredménye, az al-Kaida terrorhálózat összefogott a szunnita felkelőkkel, Irán pedig a síita milíciákkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik