Nagyvilág

Az emberi jogok az EU legfőbb értéke

Az Európai Unió lakosai szerint leginkább az emberi jogok, a béke és a demokrácia az Európai Uniót leginkább meghatározó értékek – áll a TNS Eurobarometer kutatásában.

A 25 tagállamban, a csatlakozásra váró két országban, a második körben csatlakozó államokban, valamint a ciprusi török közösségben összesen mintegy 30 000 főt megszólító felmérés szerint a megkérdezettek jelentős hányada szerint a piacgazdaság is fontos érték.

A magyar válaszadók egyértelműen az emberi jogokat jelölték meg első helyen mint legfőbb európai uniós értéket. Más EU-tagállamokkal összehasonlítva érdekes, hogy a magyarok számára a béke és piacgazdaság hasonlóképpen fontos értéket képvisel – derül ki a felmérésből. Ami a másik végletet jelenti, az a kulturális örökség és a tolerancia fogalma, ugyanis ez a két érték az, ami a legkevésbé jut eszébe a magyar válaszadóknak az unióval kapcsolatban.

Az európai értékekkel kapcsolatos véleménynyilvánításban az EU 15 régi és 10 új tagállama között csak kis különbség tapasztalható. Az első csoport válaszaiban a béke említése volt túlsúlyban, az új tagállamok válaszadói pedig többnyire a piacgazdaságot emelték ki a környezetvédelem mellett.

Az emberi jogok jelentőségét a ciprusi válaszadók mindenkinél jobban hangsúlyozták, de a francia, török és holland válaszadók is fontos európai értéknek tartják. A svéd, a görög és a luxemburgi válaszadók többsége számára a legfontosabb érték a béke, míg a németek és a dánok a demokráciát teszik első helyre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik