Nagyvilág

Rendkívüli állapotot hirdettek Fidzsin

Rendkívüli állapotot hirdetett ki a hadsereg a Fidzsi-szigeteken szerdán egy nappal azt követően, hogy vértelen államcsínnyel megdöntötte a demokratikusan megválasztott kormány hatalmát.

A korlátozó rendelet helyi idő szerint az esti órákban életbe lépett, miután azt bejelentette Frank Voreqe Bainimarama ellentengernagy, a hadsereg főparancsnoka, aki kedden a fővárosban, Suvában rendezett sajtóértekezletén közölte, hogy felruházta magát az elnöki jogkörrel, és élve vele, meneszti a kormányt. Fölszólította a minisztereket, hogy egy hónapon belül távozzanak posztjukról. Egyes hírek szerint Laisenia Qarase miniszterelnök azóta elhagyta a fővárost, és szülőhelyére utazott.

Miután a katonák szerdán körbevették a parlamentet, behatoltak az épületbe, és az éppen a költségvetési vitát folytató szenátus tagjait távozásra szólították fel. Az alsóház ülése a katonák megjelenése miatt már el sem kezdődhetett. Az ország két nagy szomszédja, Ausztrália és Új-Zéland, valamint az Európai Unió elítélte a puccsot.

Az óceániai kis szigetországok többségéhez képest meglehetősen jómódú Fidzsi-szigetek 1987 óta egyik puccsról a másikra bukdácsol. Mindegyik erőszakos hatalomátvétel szorosan összefüggött a szigetország politikai életének jelenleg központi kérdésével, azzal, hogy megilletik-e előjogok a szigetek melanéz őslakosságát a bevándorlókkal (elsősorban indiai bevándorlókkal) szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik