Nagyvilág

Szerbia az éhségsztrájkoló Seselj gyógykezelését kérte

Szerbia kérte a hágai Nemzetközi Törvényszéket (NT), hogy gyógykezelésre szállítsák Belgrádba Vojislav Seseljt, akinek egészségét komolyan veszélyezteti a hetek óta tartó éhségsztrájkja.

Radoslav Stojanovic, Szerbia hollandiai nagykövete Fausto Pocarral, az NT elnökével kedden folytatott megbeszélése után úgy vélte: mivel a törvényszéki eljárás Seselj számára élet-halál kérdése, jó lenne, ha az NT úgy döntene, hogy a politikust kórházi kezelésre Belgrádba szállíthatják. Az NT illetékesei egyelőre nem kommentálták a kérést.

Seseljt kedden megvizsgálta három – egy szerb, egy francia és egy orosz – orvos. A vizitet követően a francia Patrick Barriot úgy nyilatkozott, hogy a szerb politikus két héten belül meghalhat, ha nem hagy fel immár huszonöt napja tartó éhségsztrájkjával. Barriot szerint Seseljt napokon belül szívasztma veszélye fenyegeti.

Seseljt november 29-én szállították a scheveningeni börtönkomplexum kórházába, mivel éhségsztrájkja kezdte súlyosan veszélyeztetni egészségét. Az 52 éves politikus a belgrádi sajtó szerint 19 kilogrammot fogyott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik