Nagyvilág

Az amerikaiak maradását kérik az iraki síiták

Az amerikai csapatok maradását kérte George Bushtól Washingtonban a legnagyobb iraki síita párt vezetője.

Abdel-Azíz al-Hakím, az Iraki Iszlám Forradalom Legfelsőbb Tanácsának vezetője hétfőn Washingtonban azt kérte az Egyesült Államok elnökétől, hogy az amerikai csapatok maradjanak Irakban a terroristák elleni harc sikere érdekében. Bush arra panaszkodott a legnagyobb iraki kormánypárt vezetőjének, hogy „nem elégedett az erőszak megfékezését célzó lépésekkel”.

Miközben az Egyesült Államokban kiterjedt vita folyik arról, milyen új Irak-politikát folytasson Amerika, George Bush a szuverén iraki egységkormány támogatásáról biztosította Abdel-Azíz al-Hakímot, az Iraki Iszlám Forradalom Legfelsőbb Tanácsának vezetőjét. Bush szerint a megválasztott iraki vezetőknek mindenekelőtt az a feladatuk, hogy elutasítsák a szélsőségeseket, akik visszatartják a fiatal demokrácia fejlődését.


Fokozatos kivonás jöhet

Hakím a maga részéről világossá tette: ellenez minden olyan kezdeményezést, hogy az iraki egységkormány gondjaira regionális vagy nemzetközi szintű megoldást találjanak. A hétfői találkozóra két nappal azelőtt került sor, hogy Washingtonban nyilvánosságra hozza ajánlását az új amerikai Irak-politikát illetően a Baker-Hamilton bizottság. Kiszivárogtatások szerint a testület éppen a síita vezető szándékaival ellentétes politikát fog javasolni a Fehér Háznak: az amerikai csapatok fokozatos kivonását, illetve erőteljes regionális diplomáciai manővereket Irán és Szíria felé történő nyitással.

George Bush nyilatkozatából és a Fehér Ház közleményéből egyáltalán nem derül ki, hogy az amerikai elnök bármiféle változtatást tervezne Irak-politikájában. Pedig a Bush-kormány eddigi háborús stratégiáját nemcsak az ellenzéki Demokrata Párt részéről bírálják, néhány napja került nyilvánosságra Stephen Hadley nemzetbiztonsági tanácsadó belső feljegyzése, amelyben megkérdőjelezte Núri al-Máliki alkalmasságát az iraki miniszterelnöki poszt ellátására. Egy vasárnapi televíziós beszélgetős műsorban azonban ő is tagadta, hogy az Egyesült Államok kudarcot vallott volna Irakban, mint mondta, a kudarcot a távozás jelentené.

Liberális elemzők egyenesen az amerikai Irak-politika bukásáról beszélnek azóta, hogy néhány napja a sajtó közölte Donald Rumsfeld távozó védelmi miniszter egy titkos feljegyzését. Az iraki háború atyjának tekintett miniszter két nappal azelőtt, hogy Bush november elején bejelentette a miniszter lemondását, bizalmas feljegyzésben kezdeményezte az Irak-politika „lényegi módosítását”.

Nincs visszaút?

Miközben az amerikai sajtó mind nagyobb része nyílt polgárháborúként jellemzi az iraki állapotokat, a Fehér Ház nem ismeri el, hogy a felekezetközi erőszakot polgárháborúnak lehetne tekinteni. Ez ügyben legutóbb Kofi Annan ENSZ-főtitkár nyilatkozott úgy, hogy az iraki helyzet már a polgárháborúnál is rosszabb.


A helyzet súlyosságát jelzi, hogy az Egyesült Államok bagdadi nagykövete, Zalmay Khalilzad és az amerikai csapatok parancsnoka, George Casey tábornok hétfőn közös nyilatkozatban szólította fel az irakiakat: ne szolgálják ki azokat az erőket, amelyek az ország lerombolására törekednek.


Azt kérték az irakiaktól, kerüljék el az értelmetlen brutalitáshoz vezető bosszúakciókat. A CBS televízió kommentárja szerint sok iraki attól tart: az ország már átlépte a felekezetközi erőszaknak azt a pontját, ahonnan nincsen visszaút a megbékélés felé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik