Nagyvilág

Scaramella sem éli túl a mérgezést?

Mario Scaramella állítása szerint a szervezetébe került polónium 210-es izotóp ötszörösen meghaladja a halálos mértéket.

Mario Scaramella, radioaktív anyagnak a mérgezése miatt a napokban elhunyt Alekszandr Litvinyenko dezertőr orosz kém egykori olasz kapcsolata Londonból telefonon nyilatkozott az olasz közszolgálati televízió egyes csatornájának. Az interjút vasárnap este sugározták.

Scaramellát ugyanabban a kórházban ápolják, amelyben Litvinyenko életét igyekeztek megmenteni a brit orvosok. A gyógyintézet szóvivője vasárnap elmondta: a Scaramellán elvégzett első patológiai vizsgálatok normális értéket mutattak, de még további vizsgálatokra van szükség. Scaramella szombaton Nápolyban élő ügyvédének küldött üzenetében arról számolt be, hogy jól érzi magát, de a szervezetébe került sugárzó anyag halálos lehet.

A hét végén a brit sajtó arról cikkezett, hogy Scaramella túlélési esélyei a nullával egyenlőek. Szakértők azonban úgy vélik: a polónium 210-es izotóp gyors felezési ideje és viszonylag alacsony felszívódási aránya miatt nem reménytelenek Scaramella életben maradási esélyei.

Az olasz biztonsági szakember november 1-jén egy londoni japán étteremben találkozott Litvinyenkóval. Ő maga semmit sem fogyasztott, de Livinyenko már aznap este érezte a mérgezés kezdeti tüneteit. Sokan arra gyanakodnak, hogy Scaramella csempészhette az orosz kém ételébe vagy italába a polóniumot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik