Nagyvilág

Kisebbségi kormányzásra kényszerül a román koalíció

A román Konzervatív Párt (PC) koalíciós kilépése nyomán kialakult új belpolitikai helyzetről tárgyalt Traian Basescu államfő vasárnap Calin Popescu Tariceanu miniszterelnökkel. Az RMDSZ-t is magába foglaló koalíció most kisebbségbe került, így a kormány minden szavazás előtt kénytelen lesz egyeztetni.

A Konzervatív Párt együtt foglalt helyet a kormánykoalícióban a miniszterelnököt adó Nemzeti Liberális Párttal (PNL), a Basescut államelnöki székbe juttató Demokrata Párttal (PD), valamint a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ). A párt irányító testülete vasárnap döntést hozott arról, hogy a PC azonnali hatállyal kilép a kormánykoalícióból, minden parlamenti képviselője, minisztere és a kormányzati intézményekben tevékenykedő tisztségviselője visszavonul.

Övék volt a gazdasági és kereskedelmi tárca

Ezzel a lépésükkel a konzervatívok – bármilyen kicsik is – kisebbségbe kényszerítik a kormányt a törvényhozó testületben. Tizenkilenc képviselői és tizenegy szenátori mandátummal rendelkeznek, övék a gazdasági és kereskedelmi tárca, illetve az egyik miniszterelnök-helyettesi poszt, hat államtitkáruk van a kormányban, ezen kívül tíz kormányzati ügynökségben képviseltetik magukat.

Kivonulásukkal a képviselőházban a kormány mindössze 130 támogatóra számíthat (68 liberálisra, 50 demokratára, 22 RMDSZ-esre). Az ellenzéki oldalon 107 szociáldemokrata, 30 (nacionalista politikát folytató) nagy-romániás, és 19 konzervatív képviselő áll majd. A képviselőházban ül a – magyartól eltérő – kisebbségek 18 honatyája, ők rendszerint a koalícióval szavaznak. Ezen kívül ott van – amolyan “köztes erőként” – 16 független képviselő is.

A szenátusban a liberális-demokrata szövetség 51, az RMDSZ pedig tíz fővel van jelen. Az ellenzéki szociáldemokraták 43, a nagy-romániások 18, a konzervatívok pedig 11 szenátort számlálnak e padsorok közt. A független szenátorok öten vannak.

Alapvető kérdés tehát, hogy a megcsonkított koalíció képes lesz-e a továbbiakban kisebbségben kormányozni. Kétségtelen, hogy mostantól minden egyes szavazás előtt a kormánynak külön kell majd “alkudnia”, ha keresztül akarja vinni döntését.

Dan Voiculescu, a PC elnöke mindenesetre jelezte: a jövő évi költségvetést bizonyos feltételek mellett hajlandó lesz megszavazni, mégpedig akkor, ha a koalíciós partnerek támogatják a párt ezzel kapcsolatos követeléseit. Eszerint a PC az alapvető élelmiszerekre kivetett ÁFA mértékét 19 százalékról 9 százalékra csökkentené, és mentesítené az adózás alól az újra befektetett nyereséget.

Új választás jöhet

A konzervatívok bejelentése az eddigieknél is erőteljesebben veti fel az előrehozott választások lehetőségét. A szociáldemokraták máris jelezték, hogy nem félnek ettől a megoldástól, ha erre kerülne sor. A PC kilépését amúgy szinte mindenki elítélte, még a konzervatívokkal sokszor egy húron pendülő nagy-romániások is.

Dan Voiculescu PC-vezér támadásba lendült a Demokrata Párt és Basescu ellen. Kijelentette: pártja nyitni kíván PNL és a szociáldemokrata párt irányába, a nagy-romániásokkal szemben fenntartásai vannak, az RMDSZ-től pedig “távolságot kíván tartani”.

Bukaresti megfigyelők mindezek ellenére úgy vélik, hogy nem fenyeget közvetlenül a kormányválság veszélye, mint ahogy szerintük az előrehozott választások megrendezése sem érdeke a parlamenti tagok többségének. Emlékeztetnek: a konzervatívok a koalíción belül eddig is úgy viselkedtek, mintha ellenzékben lennének, vagyis sokszor szavaztak partnereik ellenében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik