Nagyvilág

A háborúk éve jöhet Izraelben

Az izraeli katonai hírszerzés elemzése szerint a jövő év a háborúk esztendeje lehet az ország számára.

Nagy a valószínűsége annak, hogy Izrael legalább két fronton háborúra kényszerülhet 2007-ben: az egyik fronton a radikális iszlámista palesztin Hamász szervezet, a másikon a libanoni síita Hezbollah ellen – idézett az elemzésből hétfőn a Jerusalem Post angol nyelvű izraeli lap online-kiadása.

A hírszerző szervezet azzal indokolja borúlátó előrejelzését, hogy a múlt héten megkötött tűzszünet ellenére a Hamász folytatja fegyverek becsempészését a Gázai övezetbe az egyiptomi területekről odavezetett alagutakon át.


Törékeny tűzszünet

A Hamász hadserege már több ezer főnyi az övezetben, s korszerű páncéltörő rakétákkal, katyusa rakétákkal és légvédelmi lövedékekkel, talán szovjet gyártmányú SA-7-es, vállról indítható rakétákkal van felszerelve – olvasható az elemzést ismertető lapjelentésben.

A dokumentum nem jósol nagy jövőt a tűzszünetnek; legfeljebb pár hétig maradhat fenn, hiszen a palesztin Hamász-kormány nem érdekelt abban, hogy érvényt szerezzen az Ehud Olmert izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök között megkötött november 25-i egyezségnek.

A Hezbollah szervezetre térve az elemzés megállapítja: a Biztonsági Tanács 1701-es számú határozata ellenére és az UNIFIL (az ENSZ libanoni békefenntartó ereje) dél-libanoni jelenléte ellenére a radikális síita szervezet számos fegyverszállítmányt kapott Szíriából a nyári háború óta, bennük páncéltörő rakétákkal és rövid hatótávolságú rakétákkal.


Három front lehet

Az izraeli katonai hírszerzők szerint a Hezbollahnak az a célja, hogy radikális teokratikus állammá alakítsa át Libanont, mintegy Irán “meghosszabbításává”, illetve “a gonosz tengelyének meghosszabbításává” tegye a cédrusok földjét. Ezt a célt szolgálják a Hezbollah által szervezett bejrúti tömegtüntetések is, amelyekkel meg akarják buktatni Libanonban Fuád Szinjóra amerikai támogatást élvező kormányát – vélekedtek.

Végül nem zárható ki egy harmadik front sem, hiszen a szíriai hadsereg fokozott harckészültségben van – olvasható az elemzésről készült jelentésben. Itt azonban a hírszerzési elemzők szerint nagyobb a lehetőség az összecsapás elkerülésére. Ha az izraeli kormány felajánlaná a párbeszéd felújítását, Bassár el-Aszad szíriai elnök elfogadná az ajánlatot. Ha viszont az izraeli kormány nem hajt végre diplomáciai nyitást Szíria felé, akkor könnyen lehetséges, hogy egy harmadik front is megnyílhat Izrael határán – vélik a lapjelentésben idézett elemzés készítői.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik