Nagyvilág

Felrobbant egy angliai tűzijáték-üzem

Az utóbbi évek egyik legsúlyosabb nagy-britanniai ipari szerencsétlensége történt vasárnap Délkelet-Angliában, ahol felrobbant egy családi vállalkozásban működő tűzijáték-gyár.

A detonáció az Anglia délkeleti csücskében lévő East Sussex grófság Halland nevű településének közelében történt. A légnyomás több kilométeres körzetben okozott épületkárokat. A rendőrség kiürítette és lezárta a környéket. A Festival Fireworks nevű, az év végi ünnepekre készülő gyár területén hatalmas mennyiségű tűzijáték-alapanyagot halmoztak fel. A készlet még vasárnap éjjel is folyamatosan robbant.

A helyi rendőrség beszámolója szerint a detonáció-sorozatban két tűzoltó – egy 49 éves tűzoltótiszt és egy 63 éves, már nyugalmazott kisegítő alkalmazott – meghalt, kilenc további tűzoltó megsérült. Ugyancsak megsérült egy rendőr és két polgári személy.

A robbanássorozat éppen egy évvel az eddigi legsúlyosabb nagy-britanniai ipari katasztrófa után történt. Tavaly decemberben Londontól északra, a Hertfordshire grófságbeli Hemel Hempstead mellett működő Buncefield olajtároló telepen, több hatalmas robbanás után összesen húsz, egyenként 14 millió literes tartály gyulladt ki. Abban a szerencsétlenségben 43-an megsérültek; halálos áldozatok nem voltak, ugyanakkor több ezer embert evakuálni kellett lakóhelyéről. A buncefieldi detonációk dörejét Hollandiában is hallani lehetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik