Nagyvilág

Szívrohamot kapott Pinochet

Szívrohamot kapott vasárnap Augusto Pinochet volt chilei diktátor, akit a santiagói katonai kórházban kezelnek. Kórházi források szerint a 91 éves tábornok állapota "súlyos, de stabil".

Koszorúér-áthidaló (bypass) műtétet hajtottak végre vasárnap egy santiagói kórházban Augusto Pinochet volt chilei diktátoron. Fia szerint életmentő műtétről volt szó: “gyakorlatilag a halálból hozták vissza, állapota meglehetősen súlyos” – mondta újságíróknak Marco Antonio Pinochet.


Pinochet 1973 és 1990 között abszolút hatalommal kormányozta Chilét. A junta véres uralma miatt ma emberi jogsértések tucatjaival vádolják. Hivatalos adatok szerint Pinochet diktatúrája alatt 3197 ember lett politikai gyilkosság áldozata, több mint ezren eltűntek, ezreket bebörtönöztek, megkínoztak vagy száműzetésbe kényszerítettek. Pinochetet többször letartóztatták, a leghosszabb ideig, 16 hónapig, Londonban tartották őrizetben 1998 és 2000 között. Idén októberben az agg tábornokot házi őrizetbe helyezték kínzásokban, gyilkosságokban és emberrablásokban való bűnrészessége miatt. November elején óvadék ellenében szabadlábra kerülhetett, de hétfőn újra elrendelték házi őrizetét Salvador Allende meggyilkolt chilei elnök két testőrének elrablása és kivégzése miatt.

Pinochet a múlt héten, szombaton santiagói házában ünnepelte születésnapját, és ez alkalomból nyilatkozatot adott ki, amelyben első ízben ismerte el “politikai felelősségét” az uralma alatt elkövetett cselekményekért. Pinochet ugyanakkor védelmében vette azt a véres katonai puccsot, amellyel megbuktatta elődjét, Salvador Allendét. A volt diktátor szerint mindennek nem volt más célja, mint Chilét nagyobbá tenni, és elkerülni az ország szétesését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik