Nagyvilág

Elnökválasztás kezdődött Venezuelában

Megkezdődött vasárnap Venezuelában az elnökválasztás, amelynek legnagyobb esélyese ismét Hugo Chávez, a hivatalban lévő, Washington-ellenes érzelmeiről ismert baloldali államfő.

A szavazóhelyiségek helyi idő szerint hat órakor nyíltak meg, s Venezuela 16 millió polgára adhatja le voksát. Az egyfordulós választás biztonságára több mint 130 ezer katona ügyel. A fegyverekkel elárasztott, megosztott országban a választás idején mindig elszabadulhatnak az indulatok, nem csoda hát, hogy a zavargásoktól tartó polgárok felduzzasztották az élelmiszer- és ivóvízkészleteiket.

A választás nagy esélyese a hivatalban lévő elnök, Hugo Chávez. Legutóbb készített közvélemény-kutatások majd harminc százalékos előnyt jósoltak neki Manuel Rosales ellenzéki jelölttel szemben, akinek első ízben sikerült egyesítenie Venezuela ellenzéki mozgalmait azóta, hogy 2004-ben kudarcba fulladt a Chávez visszahívására irányuló népszavazás. Elemzők szerint újabb győzelme esetén Chávez kiterebélyesítené “baloldali forradalmát”, amely földterületek államosítását, a külföldi olajberuházások feletti ellenőrzés további kiterjesztését jelentené. Chávez azt tervezi, hogy egy párttá formázza a kormányát adó 24 párti tömörülést. Sokan tartanak attól, hogy a politikus egyfajta kubai mintájú államot építhet ki az “olajnagyhatalomban”, Chávez viszont határozottan cáfolja, hogy fel akarja számolni az ellenzéki pártokat. Sikeres választás esetén Chávez valószínűleg jövőre népszavazást írna ki az elnöki mandátumokra vonatkozó időkorlátok eltörlése végett.

Elemzők szerint ha netán mégis Manuel Rosales, a nyugati Zulia állam kormányzója kerekedne felül a venezuelai elnökválasztáson, nehéz dolga lenne a Chávez oldalán álló hadsereggel, illetve a hatalmas olajmonopóliummal, a PDVSA-val, amelyet ugyancsak jobbára a hivatalban lévő elnök hívei irányítanak. Rosales fogadkozott, hogy győzelme esetén azonnal kiírja a parlamenti választást, mert a jelenlegi, gyakorlatilag csak Chávez követőiből álló törvényhozás lehetetlenné tenné számára a kormányzást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik