Nagyvilág

Castro nem volt ott a szülinapi rendezvényén

A fivérét, Fidel Castro kubai elnököt betegsége alatt helyettesítő Raúl Castro, az Államtanács első elnökhelyettese, védelmi miniszter elnökölt azon a gálán, amelyet az államfő 80. születésnapjával kapcsolatos ünnepségek sorában pénteken este rendeztek Havannában.

Amint az ünnepségsorozat eddigi rendezvényein, úgy a Karl Marx Színházban tartott díszelőadáson sem jelent meg maga az ünnepelt, a “lider maximo”, aki még kedden a rádióban és televízióban beolvasott hír szerint orvosai tanácsára marad távol az ünnepségektől.

A péntek esti gála a háromnapos születésnapi ünnepségek záró rendezvénye volt, amelyen a kubai vezetők mellett jelen volt Evo Morales bolíviai, René Préval haiti és Daniel Ortega megválasztott nicaraguai elnök, továbbá Castro kedvenc színésze, Gérard Dépardieu is. Szombaton Havannában katonai parádét tartanak Fidel Castro tiszteletére.

Fidel Castro augusztus 13-án töltötte be 80. születésnapját, de ennek megünneplését kérésére – a rajta július 27-én végrehajtott bélműtét miatt – december elejére halasztották. A kubai elnök utoljára július 26-án jelent meg a nyilvánosság előtt. Október végén a kubai kormány egy, az elnökről készült videofelvétellel igyekezett cáfolni a Castro súlyos betegségéről terjengő híreszteléseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik