Nagyvilág

A brit sajtó szerint Scaramella sem éli túl a polóniumot

A brit sajtó szerint a polónium-210-zel fertőzött olasz Mario Scaramella túlélési esélyei a nullával egyenlők.

A Daily Mirror szombati száma egy névtelenségbe burkolózó rendőrségi forrásra hivatkozott az ugyancsak radioaktív anyaggal megmérgezett Alekszandr Litvinyenko kapcsolatának egészségi állapotát illetően, akit péntek óta a londoni University College kórházban ápolnak. A lap szerint “csoda lenne, ha Scaramella hosszú ideig élne”. A The Sun is arról írt, hogy az állítólagos biztonsági szakértő “súlyos beteg”.

Mindezek ellentmondanak a kórház szóvivője péntek esti nyilatkozatának, amely szerint “Scaramella jól van és semmi olyan tünete nincsen, amely radioaktív anyagtól való mérgezésre utalna”.

Közben a The Daily Telegraph konzervatív napilap részleteket közölt azokból az információkból, amelyet Scaramella átadott november 1-én Litvinyenkónak egy londoni étteremben. A lap úgy tudja, hogy az emlékeztetőben az orosz titkosszolgálatokat, valamint egy “Méltóság és Becsület” nevű veterán szervezetet vádolt azzal, hogy meg akarják ölni öt, az “orosz érdekekre ártalmas” embert, valamint Borisz Berezovszkij Londonba emigrált orosz üzletembert, és Paolo Guzzanti olasz szenátort, aki a KGB a hidegháború évei alatt folytatott olaszországi tevékenységét vizsgáló “Mitrohin-bizottság” vezetője. Az ötödik kiszemelt nevét nem közölte a Telegraph, ugyanakkor azt állította, hogy a dokumentum a fent említett tiszti csoportot vádolja Anna Politovszkaja újságírónő októberi meggyilkolásával is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik