Nagyvilág

Átvette a hatalmat Mexikó új elnöke

Átvette a hatalmat elődjétől péntek hajnalban a megválasztott mexikói elnök, a konzervatív Felipe Calderón, ám az alkotmányban előírt kongresszusi beiktatása ellen az ellenzék továbbra is tiltakozik.

Az elnöki palotában, szokatlanul éjfélkor megtartott ünnepségen, ahol a távozó Vicente Fox átadta neki az elnöki selyem vállszalagot, Calderón rövid beszédet mondott, s ebben azt kérte ellenzőitől, hogy “tartsák tiszteletben az alkotmányos folyamatot”. Calderón kijelentette: “átvettem az elnöki hivatalt Vicente Fox elnöktől, ezzel megkezdődött az elnöki beiktatás folyamata”.

Az előző elnök mandátuma csütörtök éjfélkor járt le, de a múltban a hivatalba lépő elnökök a parlamenti beiktatásig vártak az elnöki beszéddel. Később a pénteki nap folyamán Calderónnak a kongresszus előtt is le kell tennie az esküt, ahol viszont a baloldali képviselők heves ellenkezésére számíthat. A választás tisztaságát vitató, a törvényhozás épületét több napja el nem hagyó baloldali képviselők fogadkoznak, hogy minden eszközzel megakadályozzák Calderón beiktatását.

A baloldali elnökjelölt, López Obrador, volt mexikóvárosi polgármester a hivatalos eredmény szerint szoros versenyben – alig több mint fél százalékkal lemaradva – másodikként végzett a július elején lezajlott elnökválasztáson. A legfelsőbb választási bíróság ellenkező ítélete ellenére Obrador magát tartja legitim elnöknek. Obradornak több százezer támogatóját sikerült mozgósítania hetekig tartó utcai tüntetésekre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik