Nagyvilág

Önkormányzati helyekért versengenek Szlovákiában

Szlovákiában közel háromezer helységben választanak szombaton új polgármestert és önkormányzatot. Az MKP önkormányzati pozíciói várhatóan meggyengülnek, ugyanis több magyar jelölt egymás ellenében, esetenként a párttagságát szüneteltetve, független jelöltként indul.

A nyolcévi kormányzás után fél éve ellenzéki szerepbe került, de az önkormányzatiságra mindig elsődlegesen törekvő Magyar Koalíció Pártja (MKP) 353 községben indít polgármester-jelöltet.

Az ország 2741 községében, 138 városában és 39 városkerületében 4,2 millió ember érvényesítheti választójogát. A félmilliós lélekszámot meghaladó szlovákiai magyar közösségben négyszázezerre tehető a választásra jogosultak száma.

Az MKP-nak a most véget érő négyéves ciklusban 531 helységben 233 polgármestere és kétezernél több önkormányzati képviselője volt. Az előrehozott parlamenti választás nyomán a nyáron kormányzati pozícióját elvesztő magyar párt önkormányzati pozíciói a hét végi megmérettetésen várhatóan meggyengülnek, annál is inkább, mert a helyi szintű torzsalkodások következtében több magyar jelölt egymás ellenében, esetenként a párttagságát szüneteltetve, független jelöltként indul.

Bugár Béla, a párt elnöke ezzel kapcsolatos nyilatkozata szerint “előfordulhat, hogy egy nevető harmadik vagy sokadik lesz a győztes”. Előrevetítések szerint a részvétel országos szinten alacsony lesz. A szombat reggel kezdődő és este végződő választást 48 órás kampánycsend előzi meg. Az első részeredmények szombaton éjfél körül várhatóak, a hivatalos eredmények kihirdetését vasárnap délutánra ígérik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik