Nagyvilág

Gép dönti el, ki a terrorista

Több millió, az Egyesült Államok határát átlépő utas kapott – tudta nélkül –, terrorista vagy bűnöző minősítést az amerikai kormány számítógépes megfigyelő rendszerétől az elmúlt négy évben.

Virtuálisan mindenkit, aki belép az Egyesült Államok területére vagy elhagyja azt vízi, légi vagy szárazföldi úton, nyilvántartásba vesz az amerikai belbiztonsági minisztérium automata célzó rendszere (ATS). A nyilvántartás az ATS elemzésén alapul, olyan adatokat vesznek figyelembe, hogy ki honnan érkezett, milyen módon fizette ki a jegyét, hová utazott legutóbb, az általa használt gépjármű adatai, hová akart ülni (a repülőgépen) és milyen típusú ételt rendelt.

Az utasok, akik között amerikai és külföldi állampolgárok egyaránt vannak, nem láthatják ezeket a kockázati minősítéseket, mert azokat a washingtoni kormány 40 évre zárolni szándékozik, és a célból sem tekinthetnek beléjük, hogy esetleg vitassák tartalmukat. A kormány nemzetbiztonsági szempontokkal indokolta a rendszer létrehozását a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után.

A program egyszerű utasok esetében történő alkalmazását november elején tették közzé, amikor a minisztérium – hírverés nélkül – jegyzéket helyezett el a szövetségi regiszterben az ATS-ről. A belbiztonsági minisztérium szerint a nemzetnek a bűnözőket és más biztonsági fenyegetéseket kiszűrő képessége „kritikusan meggyengülne, ha nem juthatna hozzá ezekhez az adatokhoz”. Azt azonban nem tudják megmondani a kormány illetékesei, hogy az ATS révén előállítottak-e már terroristákat.

Az amerikai polgári jogok szövetségének ügyvédje a rendszer leállítását követelte a minisztériumtól. Az Elektronikus Határ Alapítvány nevű jogvédő szervezet ügyvédje pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy ennek alapján sokakat megakadályozhatnak abban, hogy eleve utazzon, sőt még az a veszély is fennáll, hogy hibás kockázati minősítések miatt ártatlan emberek veszíthetik el az állásukat, vagy eshetnek el állami szerződésektől, licencektől. Az Egyesült Államokba évente 87 millióan érkeznek légi úton, míg 309 millióra tehető a szárazföldön vagy tengeren érkezők száma.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik