Nagyvilág

2008-ra lehetnek nálunk is schengeni határok

Várhatóan 2008 elején oldják fel az Európai Unió tíz új tagállama belső határainak az ellenőrzését, amennyiben addig teljesülnek az ehhez szükséges feltételek - vált ismertté csütörtökön Brüsszelben az elfogadásra váró menetrendből.

Az ütemtervet az EU tagállamainak a belügyminiszterei kedden fogadják el, de döntésüket már a november 8-9-én tartott ülésükön meghozták. A menetrend szerint a szárazföldi és a tengeri határok ellenőrzését 2008. január 1-jétől oldják fel, míg a repülőtéri határok ellenőrzése március 30-án szűnik meg a 2004 májusában felvett nyolc közép-kelet európai országban, valamint Máltán és Cipruson.

Ennek azonban az a feltétele, hogy az érintett országokban a külső határok biztosítására bevezessék a jelenlegi schengeni információs rendszert (SIS), és az eredeti elképzelésekkel ellentétben nem kell bevárni az új generációs rendszer, a SIS-II működésbe hozását. Ez lényegében egy hatalmas rendőrségi adatbank lesz, amelynek kiépítése és zavartalan működtetése elengedhetetlen a schengeni övezet bővítéséhez. A SIS-II rendszerbe állítása az új menetrend szerint csak 2008 decemberében valósulhat meg, az eredetileg kitűzött 2007. márciusi határidő helyett.

A miniszterek keddi találkozójukon általában kedvezőnek fogják értékelni a tíz új tagállam külső, vagyis az övezethez nem tartozó országokkal közös határain tartott szemlekörutak tapasztalatait, bár mint azt egy korábbi EU-jelentés megállapította: akadnak még gyenge pontok, és ezek kiküszöbölése érdekében 2007-ben a szakértők újra megvizsgálják azokat a határokat, amelyeken korábban hiányosságokat találtak.

A Horvátországgal, Szerbiával, Romániával és Ukrajnával is határos Magyarországról az egy héttel ezelőtt nyilvánosságra került jelentés egyébként megállapította: ott már további vizsgálódásra nincs szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik