Nagyvilág

Vízummentesség – korai öröm?

Valószínű, hogy az amerikai vízummentességre aspiráló országok közül jó néhány hoppon marad, így hazánk sem lehet biztos abban, hogy bekerül-e a kedvezményezettek közé. De ugyanúgy megjósolhatatlan, hogy mit kér majd cserébe az USA és aki élhet és élni is kíván a lehetőséggel, az mikortól utazhat vízum nélkül. Az elnöki bejelentést sokan kritizálják a tengerentúlról.

Ők már mehetnek

Az 1988-ban indított vízummentességi program jelenleg 27 országra, nyugat-európai államokra, továbbá Ausztráliára, Bruneire, Japánra, Szingapúrra és Új-Zélandra terjed ki. A listát az öt évvel ezelőtti terrormerényletek óta nem bővítették, más országokból senki nem utazhat be vízum nélkül az országba.

Bár a vízumkönnyítésre vonatkozó ígéret valóban elhangzott George W. Bush amerikai elnök szájából, az időpont, az érintettek köre és a feltételek meghatározása híján könnyen lehet, túl sokan látták már maguk előtt, ahogy a repülőtéri vízumügyintézőt megkerülve, egyszerűen besétálnak az Egyesült Államokba. Oda, ahonnan most igen kritikus hangok hallatszanak az elnök rigai bejelentésével kapcsolatban, mely legalábbis az üdvrivalgás mérséklésére intheti – hazánkkal együtt – az összes vízummentességre váró országot.

George W. Bush amerikai elnök lettországi és észtországi vizitje során kedden utalt arra, megpróbálja meggyőzni a kongresszust, hogy további országok kerüljenek a vízummentességi programba. E tervvel kapcsolatban utóbb megerősítette a belbiztonsági minisztérium, hogy annak részeként megszüntetnék a jelenlegi korlátot. Vagyis azt, hogy a kedvezményezett országoknál az elutasított vízumkérelmek arányának 3 százalék alatt kell maradnia. Ezért cserébe viszont új, szigorú biztonsági intézkedéseket vezetnének be ezen országokkal egyetértésben és elvárják, hogy az Amerikába utazók több adatot szolgáltassanak magukról.

Nem mindenki

Egy nappal az elnöki bejelentés után azonban az említett minisztérium szóvivője a The Washington Times kérdésére azt is kijelentette, “legfeljebb néhány ország” számíthat arra, hogy bekerül a vízummentes körbe, ha a változások érvénybe lépnek. Jarrod Aggen mindehhez még hozzátette azt is, egyelőre egy országot sem tud megnevezni azok közül, akikre vonatkozhat a Bush-féle vízumkönnyítés.

Az érintett országok köréről egyelőre csupán annyit tudni, hogy kik azok, akik leginkább ácsingóznak a vízummentességre. E 11 tagú csoportba tartozik Bulgária, Ciprus, Csehország, Észtország, Görögország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Málta, Lengyelország, Románia, Dél-Korea és Szlovákia. Hogy a valóban vízummentességet szerzők listája ennél rövidebb lesz, azt nemcsak a belbiztonsági szóvivő ígéri, de szakértők is ezt jósolják. Daniel Griswold, a Cato Intézet elemzője, aki személy szerint támogatja a változást, hangsúlyozta: valószínűleg csak a szövetségesek egy szűk csoportja kaphatná meg a kedvezményes beutazás lehetőségét.

A második kérdés: vajon mikor nyílik meg az USA azon országok állampolgárai számára, akik élhetnek ezzel a lehetőséggel. Erre vonatkozóan Alexandr Vondra cseh külügyminiszter szavai lehetnek irányadók, aki szerint a cseh állampolgárok két éven belül vízummentesen utazhatnak az Egyesült Államokba, mivel 2008-ban vezetik be a biometrikus útlevelet Csehországban. Ezekből az első példányokat már hazánkban is kiosztották néhány hónappal ezelőtt, s augusztus 29-e óta minden új igénylő olyan okmányt kap, melyben egy elektronikus csip is tartalmazza az okmány tulajdonosának fotóját, nevét, születési idejét és a többi ismertetőjegyet.

Vannak ellenzők

Még kevesebbet tudni azokról a biztonsági előírásokról és az amerikaiak által szükségesnek tartott információkról, melyeket az USA kér majd cserébe a vízummentességért. E téren ráadásul igen nagy a nyomás az amerikai elnökön, hiszen a terv legtöbb ellenzője az amerikai állampolgárok miatt aggódik.

Felháborodottan fogadta például Bush nyilatkozatát Michael Cutler, az egykori amerikai bevándorlási és honosítási szolgálat vezető tisztviselője, aki szerint a javaslat komoly nemzetbiztonsági kockázattal jár, mivel az amerikai kormánynak nincsenek meg az eszközei arra, hogy nyomon kövesse a beutazó külföldieket, és biztosítsa, hogy időben elhagyják az országot.

De nem ő az egyetlen bírálója az elnök tervének. “Abszolút hibás dolognak” nevezte a vízummentesség kiterjesztését Janice Kephart is, az Egyesült Államok elleni 2001-es terrortámadásokat kivizsgáló, úgynevezett 9/11-es bizottság volt szakértője. “Csak újabb rés nyílna az országba bejutni kívánók számára, miközben még mindig védeni kell határainkat a lehetséges fenyegetésekkel szemben” – fogalmazott a szakember.

George Voinovich, ohiói republikánus szenátor a hír kapcsán mindenesetre közölte: a kormány szándékaitól függetlenül ő már a jövő héten a törvényhozás elé terjeszti javaslatát arról, hogy a vízum nélküli beutazás lehetőségét megkaphassák azon országok állampolgárai, amelyek az Egyesült Államok szövetségesei a terrorizmus elleni globális háborúban. A többi már a januártól demokrata többségű szenátuson múlik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik