Nagyvilág

Göncz Kingát meglepte Bush ígérete

Számunkra is meglepő fordulat volt George Bush bejelentése - hangsúlyozta Göncz Kinga arra reagálva, hogy az amerikai elnök azt mondta, kezdeményezni fogja: az új európai uniós tagállamokra vonatkozó vízumkötelezettség eltörlését.

A külügyminiszter szerint a bejelentéshez hozzájárult, hogy a 2004-ben az EU-hoz csatlakozott országok többsége, azaz a visegrádi négyek és a balti államok együtt képviselték a vízumkötelezettség eltörlését célul kitűző álláspontot. Hozzátette: az Európai Bizottság is felvállalta, hogy ez egy uniós kérdés, amelyben ne lehessen különbség tagországok között.

„Úgy tűnik, ezzel a stratégiával láthatóan van remény arra, hogy az amerikai szenátusban valamiféle módosítás történhet a vízummentességi kritériumok terén” – fogalmazott Göncz Kinga. Megjegyezte, hogy egy ilyen elnöki mondat mögött nyilván vannak megfontolások, információk, amelyek alapján egy majdani szenátusi és képviselőházi szavazás is kedvező eredménnyel végződhet. Kitért ugyanakkor arra, hogy ennek érdekében a magyar diplomácia is megpróbál lobbizni.

A külügyi tárca szóvivője későbbi közleményében kitért arra, hogy a most körvonalazott elképzelések kedvezőek magyar szempontból, hiszen a magyar állampolgárok nem jelentenek biztonsági kockázatot, úti okmányaik a legszigorúbb biztonsági elvárásoknak is megfelelnek, és biztonsági együttműködésünk kiváló az Egyesült Államokkal. „Várjuk a most bejelentett amerikai elképzelések részleteinek ismertetését” – emelte ki a szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik