Nagyvilág

Belefojtották a szót az RMDSZ képviselőjébe

Román honatyák hangos bekiabálással szakították félbe azt a romániai magyar képviselőt, aki Románia nemzeti ünnepe alkalmából a bukaresti parlamentben szólalt fel.

Csütörtökön a Románia nemzeti ünnepének nyilvánított december 1-je alkalmából emlékünnepségen vettek részt a román parlament szenátusának és képviselőházának tagjai. A román média arról számolt be, hogy Becsek-Garda Dezső, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőjének felszólalását a honatyák hangos nemtetszéssel fogadták. Többször félbeszakították, a legerősebb ellenzéki erőt képviselő Szociáldemokrata Párt (PSD) színeit képviselő Nicolae Vacaroiu házelnök pedig tiltakozó kollégáival egyetértve, nem engedte, hogy az RMDSZ-es törvényhozó teljes egészében felolvassa beszédét.

Becsek-Garda Dezső az MTI-nek elmondta, hogy a parlamentben az 1918-as gyulafehérvári nyilatkozat ígéreteire emlékeztetett. Az Erdély egyesülését Romániával kimondó kiáltvány szerint Erdély népeinek joguk van ahhoz, hogy saját nyelvükön tanuljanak, intézzék közigazgatásukat és ítélkezzenek a soraikból megválasztott személyek által. A képviselő szerint mindebből semmi nem valósult meg. Beszédében a mai helyzetre is kitért, sérelmezte azt, hogy a kulturális autonómiát szabályozó kisebbségi törvénytervezet elakadt a bukaresti törvényhozásban.

Mindezt azonban nem tudta elmondani, hiszen amikor a Babes-Bolyai Tudományegyetemen történtekre tért volna rá, Nicolae Vacaroiu felszólította, hogy fejezze be beszédét. Ezt megelőzően a Nemzeti Liberális Párt képviselőit leszámítva a többi párt honatyái bekiabálásokkal fejezték ki nemtetszésüket. Az RMDSZ-képviselő szerint Vacaroiu alkotmányt sértett azzal, hogy elvette tőle a szót, és meg sem próbált rendet teremteni az ülésteremben.

Az ellenzéki házelnök egyébként azzal indokolta döntését, hogy a politikai nyilatkozatoknak nincs helyük a parlamenti ünnepségen. A Mediafax román hírügynökség szerint az emlékülésen részt vevő Traian Basescu államfő nem kívánta kommentálni a történteket, Mircea Geoana PSD-elnök pedig gratulált párttársának. Úgy nyilatkozott: a házelnök nem engedte meg, hogy az RMDSZ “irredenta propagandává” alakítsa az emlékülést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik