Nagyvilág

Szaúd-Arábia bevonulna Irakba?

Ha az amerikai csapatok kivonulnának Irakból, Szaúd-Arábia jelentős erőkkel vonulna be, hogy megvédje az ország szunnita lakosságát - állapította meg a szaúdi kormány tanácsadója a The Washington Postban. A lap szerint Nawaf Obaid szavai nem tükrözik országa hivatalos véleményét.

Ha az amerikai katonák távoznának Irakból, annak az lenne az egyik legelső következménye, hogy Szaúd-Arábia jelentős erőkkel bevonulna Irakba, hogy megakadályozza az Irán által támogatott síita milíciákat, hogy mészárlást rendezzenek a szunnita népesség körében – írta a The Washington Postban Nawaf Obaid, aki a washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Kutatások Központjában (CSIS) dolgozik szerződéses professzorként. A szaúdi kormány tanácsadója szerint egyre erősödnek azok a hangok, amelyek azt sürgették, hogy Rijád védje meg az iraki szunnitákat, nyújtson nekik fegyveres és pénzügyi segítséget.

Nemcsak befolyásos iraki vallási vezetők, hanem egyiptomi, jordániai és más arab országbeli politikusok is ilyen irányú nyomást fejtettek ki. Szaúd-Arábián belül a királyi család mind több, kormányzati pozícióban levő tagja szorgalmazza, hogy az ország játsszon jelentősebb szerepet a régióban. Rijád mindeddig nem avatkozott bele az iraki viszályba, mivel Abdallah király szavát adta George Bush elnöknek.

A szaúdi tanácsadó azonban: ha Washington akárcsak a fokozatos csapatkivonás mellett dönt, akkor Szaúd-Arábia be fog avatkozni. Erre megvannak a „forrásai és a vallási felelőssége” is. Obaid szerint néhány hónapja még elképzelhetetlennek tűnt, hogy Bush csapatok kivonásában gondolkodjék. De most, mivel ez már lehetségesnek látszik, Rijád alapjaiban fogja felülvizsgálni Irak-politikáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik