Nagyvilág

Új szankcióterv Irán ügyében

Új javaslatot nyújtott át az Irán elleni szankciókról három európai ország, Franciaország, Németország és Nagy-Britannia Kínának, Oroszországnak és az Egyesült Államoknak - jelentette be kedden a francia külügyminisztérium.

szöveg alapvető filozófiája változatlan, vagyis az iráni nukleáris programot és az iráni ballisztikus rakétákat, valamint az azokat irányító entitásokat és személyeket célozza – mondta Jean-Baptiste Matéi francia külügyi szóvivő. Hangsúlyozta: ha az Egyesült Államok, Kína és Oroszország (Franciaország és Nagy-Britannia mellett az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai) jóváhagyását adja, a “téma a Biztonsági Tanács elé kerül”.

A Biztonsági Tanács (BT) öt állandó tagállama, valamint az iszlám köztársasággal folytatott tárgyalásokba bevont Németország képviselői mindeddig nem tudtak megállapodni egy olyan, a BT többi tagja által is elfogadható határozattervezetről, amely szankciókkal sújtaná Teheránt, amiért nem hajlandó leállítani vitatott urándúsító tevékenységét.

Oroszország és Kína túl erősnek, az Egyesült Államok viszont túl gyengének tartotta az európai országok legutóbbi javaslatában előirányzott gazdasági és kereskedelmi jellegű büntetőintézkedéseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik