Nagyvilág

Az ENSZ nem támogatja Szaddám kivégzését

Az ENSZ egy szakértői munkacsoportja fölszólította kedden az iraki kormányt, hogy ne hajtsa végre a Szaddám Huszeinre, az ország volt diktátorára kiszabott halálbüntetést, mert az ítéletet megelőző eljárást súlyos hibák tarkították.

A független jogászokból, emberi jogi szakértőkből álló öttagú csoport a nyilvánosság előtt megismételte a szeptemberben a per érintettjeinek már kifejtett aggodalmait, amelyek lényege, hogy Huszein és társainak büntetőpere nem felelt meg a nemzetközi előírásoknak.

A Leila Zerrugi algériai jogász vezette testület szerint a perben megsértették többek között a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányában foglaltakat azzal, hogy az ügyben eljáró törvényszék nem volt független, sem pártatlan, nem biztosították kielégítő módon a védők részvételét az eljárásban, mi több, nem tették lehetővé a védelem számára tanúk beidézését.

A jogászcsapat leszögezte: nem kérik Szaddám Huszein szabadon engedését, mindössze azt az ajánlást fogalmazzák meg az iraki és az amerikai kormány számára, hogy a saját működési területükön tartsák tiszteletben a nemzetközi jog alapelveit.

Közben Bagdadban a 24. tárgyalási nappal folytatódott az iraki exdiktátor és vádlott-társainak második pere. A perben, amelyben az ügyészség azzal vádolja Irak hét egykori vezetőjét, hogy 1987-ben és 1988-ban 180 ezer kurd halálát okozták az Észak-Irakban végrehajtott Anfal-hadműveletben, több tucatnyi tanú részletezte a bíróság előtt, milyen szörnyűségeket követtek el a kurd népesség ellen a hadművelet során.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik