Nagyvilág

Veszélyben a török EU-csatlakozás

Az Európai Unió soros elnöki tisztét ellátó Finnországnak nem sikerült áttörést elérnie hétfőn a Ciprus elismeréséről szóló vitában, ami veszélybe sodorja Törökország uniós csatlakozási tárgyalásainak folytatását.

Erkki Tuomioja finn külügyminiszter a földközi-tengeri országok külügyminisztereinek tamperei csúcstalálkozója alkalmából külön tárgyalt Abdullah Gül török és Georgiosz Lillikasz ciprusi külügyminiszterrel, majd közölte, hogy a megbeszélés nem hozott áttörést. „A körülmények nem teszik lehetővé a tárgyalások folytatását” – szögezte le Tuomioja, aki szerint nem tűzték ki újabb megbeszélések időpontját. A finn külügyminiszter szerint a kudarcnak mindenképpen lesz következménye, de egyelőre nem tudni, hogy micsoda.

Törökország 2005 júliusában írta alá azt a jegyzőkönyvet, amely kiterjeszti az EU-val fennálló vámunióját a 2004-ben csatlakozott tíz új országra, köztük a görögök lakta Ciprusi Köztársaságra, amelyet Ankara nem ismer el.

Törökország nem hajlandó alkalmazni a megállapodást Ciprusra, és csak azzal a feltétellel nyitná meg kikötőit és repülőtereit a ciprusi hajók és repülőgépek előtt, ha megszűnne a kizárólag Ankara által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság elleni nemzetközi embargó.

Finnország december 6-ig adott időt Törökországnak arra, hogy eleget tegyen kötelezettségeinek. Ennek hiányában a huszonötök vélhetően fontolóra veszik a csatlakozási tárgyalások felfüggesztését Törökországgal. Az unió azt javasolta, hogy Törökország részlegesen nyissa meg kikötőit a ciprusi hajók előtt, az EU pedig közvetlenül az Észak-ciprusi Török Köztársasággal folytasson kereskedelmi kapcsolatot.

Az EU azt is javasolta, hogy kerüljön az ENSZ ellenőrzése alá Varosa, egy elhagyatott észak-ciprusi kikötőváros, ahová visszatérne a ciprusi görög lakosság. Ankara az utóbbi javaslatot visszautasította, a ciprusi görög érdekek szószólója, Athén pedig arra figyelmeztetett, hogy ennek a követelésnek a feladása zátonyra futtathatja a finn közvetítési törekvéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik