Nagyvilág

Olasz és lengyel csapatkivonások az év végéig

Prodi bejelentése szerint az utolsó olasz katona december elején távozik Irakból. A lengyel köztársasági elnök közlése szerint Lengyelország 2007 végéig visszahívja az Irakban jelenleg szolgálatot teljesítő 900 katonáját.

“Az olasz katonák többsége már elhagyta Irakot, s az utolsó december másodikán távozik az arab országból” – közölte hétfőn Romano Prodi olasz kormányfő. Már csak 60-70 katona maradt Násziríjában, hogy előkészítse az ottani olasz laktanyák átadását az iraki rendőrségnek. Prodi elődje, Silvio Berlusconi jobbközép vezető háromezer olasz katona Irakba vezénylését rendelte el 2003-ban. Prodi, az olasz balközép pártszövetség feje megígérte az áprilisi választások kampányában, hogy győzelme esetén kivonja az év végéig Irakból az összes olasz katonát.

A lengyel katonák hazatérésének pontos dátuma egyelőre nem ismert. “A lengyel csapatokat 2007 vége előtt kivonjuk Irakból, ám további részletekről eddig nem született döntés” – közölte Lech Kaczynski egy varsói sajtókonferencián. A Newsweek Polska nevű lengyel hetilap egy kiszivárogtatott védelmi minisztériumi dokumentumra hivatkozva azt írta, hogy a lengyel katonák 2007 júliusában fognak hazatérni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik