Nagyvilág

Megöltek egy francia hírszerzőt Irakban

Meggyilkolták a francia hírszerző szolgálatok (DGSE) egyik altisztjét, társát pedig súlyosan megsebesítették a dél-iraki Bászra egyik ellenőrző posztjánál a helyi biztonsági erők.

Az eset még november 21-én történt, de a francia védelmi minisztérium csak hétfőn számolt be róla hivatalosan. Az ügynököt katonai tiszteletadással, Michele Alliot-Marie francia védelmi miniszter jelenlétében hétfőn helyezték örök nyugalomra a dél-franciaországi Perpignanban.

A védelmi minisztérium nem közölte az áldozat nevét, és arról sem adott tájékoztatást, hogy milyen küldetésben járt a két francia ügynök Bászrában.

A Le Point című francia hetilap internetes oldalán arról számolt be, hogy a két ügynök a DGSE Action (Akció) nevű alegységének volt a tagja. Autójukat megállították egy ellenőrző posztnál, és annak ellenére tüzet nyitottak rájuk a helyi erők, hogy felmutatták a diplomáciai státusukat igazoló dokumentumokat. A lövések által súlyosan megsebesített ügynököt és társa holttestét szombaton szállították haza Franciaországba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik