Nagyvilág

A Jukosz-ügy áldozata lett az orosz kém?

Az orosz Jukosz olajcég államosításának és feldarabolásának ügyével hozzák összefüggésbe Alekszandr Litvinyenko néhai orosz titkosszolgálati ügynök világszerte komoly feltűnést keltő londoni meggyilkolását a brit sajtó forrásai.

A Jukosz, az egykor legnagyobb orosz olajcég ellen éppen három éve kezdődött az állami akciósorozat, amelynek központi eleme az volt, hogy az orosz kormány 20 milliárd dolláros adóhátralékot állapított meg a cégnél. Az azóta darabjaira szedett és így értékesített vállalat egykori főrészvényesét, Mihail Hodorkovszkijt – Vlagyimir Putyin orosz elnök politikai ellenlábasát – adócsalás címén hosszú börtönbüntetésre ítélték.

A hétfői The Times értesülése szerint Litvinyenko, az orosz állambiztonság (FSZB) dezertőr egykori alezredese néhány héttel minapi halála előtt Izraelbe utazott, és ott bizonyítékokat adott át egy orosz milliárdosnak arról, hogy Putyin ügynökei miként bánnak az államfőnek a Jukoszt egykor irányító ellenségeivel.

Döntő bizonyítékok a Jukosz-ügyben

Litvinyenko a vezető brit napilap szerint az erről szóló információt Leonyid Nyevzlinnek, a Jukosz volt második emberének adta át; Nyevzlin maga is a Jukosz állami átvétele után menekült Tel-Avivba, az „életét féltve” – írta a The Times. Nyevzlin a brit lapnak csak annyit mondott: „Alekszandr” olyan dokumentumokat adott át neki és ügyvédeinek, amelyek fényt vetnek a Jukosz-ügy „legjelentősebb vonatkozásaira”. Az ügyet vizsgáló névtelen források is azt mondták a The Timesnak, hogy Litvinyenko „elképesztő” új értesüléseket tárt fel a Jukosz-ügyről és arról, hogy mi történt a vállalat kényszerfeldarabolását ellenzőkkel.

Litvinyenko barátai szerint halála előtt számos, a Kremlhez kötődő személyiséget nevezett meg, akikről azt mondta, hogy célkeresztjükbe vették őt – áll a cikkben. Köztük van állítólag a londoni orosz nagykövetség egyik diplomatája, aki tavalyig dolgozott Londonban, és aki ellen Litvinyenko panaszt emelt zaklatás címén, miután két héttel megmérgezése előtt londoni otthonára gyújtóbombát dobtak.

A polónium maradványai után kutatnak

A Scotland Yard eközben még mindig azt próbálja összerakni, hogy Litvinyenko mit csinált a megmérgezése előtti 72 órában, és azt is vizsgálja, hogy van-e még valahol a polónium-210-es radioaktív izotópból, amellyel a vizsgálatok szerint az egykori orosz titkos ügynököt megölték. A sugárzó anyag maradványaira eddig a londoni Piccadilly egyik szusiéttermében, valamint Litvinyenko észak-londoni otthonában bukkantak. Az étteremben találkozott az orosz exügynök egy olasz kapcsolatával, akitől hírek szerint Anna Politkovszkaja független – főleg a csecsenföldi jogsértések feltárásával hírnevet szerzett – orosz újságírónő meggyilkolásáról vett át információkat.

Az egészségügyi hatóságok által megadott telefonszámon eddig háromszáznál többen jelentkeztek azok közül, akik megfordultak az étteremben, de egyikük szervezetében sem mutatták ki a radioaktív anyagot, amely Litvinyenkóval végzett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik