Nagyvilág

Izrael hajlandó egyezkedni

Izrael hajlandó kivonulni több palesztin területről a békéért cserébe, s hajlandó tárgyalni a fogolycseréről – jelentette be hétfőn Ehud Olmert, a zsidó állam miniszterelnöke.

A kormányfő az első izraeli miniszterelnök, Dávid Ben Gurion emlékére rendezett ünnepségen a Negev-sivatagbeli Szde Bokerben tartott beszédében mondta ezt. Izrael hajlandó szabadon engedni sok palesztin foglyot, köztük régóta bebörtönzötteket is azért az izraeli katonáért cserébe, akit palesztin fegyveresek a Gázai övezetből izraeli területre behatolva hurcoltak el júniusban – mondta.


Olmert reményét fejezte ki, hogy felújíthatják az izraeli–palesztin béketárgyalásokat, amelyek eredményeképpen megalakulhatna a palesztin állam Ciszjordániában és a Gázai övezetben.

A vasárnap életbe lépett izraeli–palesztin tűzszünet nagyon törékeny lehet – figyelmeztettek palesztin fegyveres csoportok, amelyek szerint addig nem biztosítható a béke, ameddig Izrael katonai tevékenységet folytat a Gázai övezetben. Az utóbbi négy hónapban különösen elharapózott az erőszak a térségben, háromszáz palesztin és öt izraeli katona vesztette életét.

Mindkét oldal szélsőségesei az egyezmény felbontását sürgetik, mert az szerintük csak a másik félnek kedvez. Az izraeli szélsőjobb szerint lehetőséget és nyugalmas viszonyokat teremt a gázaiak teljes felfegyverzéséhez rakétákkal, és nyomában a hadsereg hamarosan egy újabb Hezbollahhal nézhet szembe. A palesztin Iszlám Dzsihád szerint pedig csak Izraelnek jó a tűzszünet, mert közben tovább folytathatja ciszjordániai akcióit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik