Nagyvilág

Hétfőn kezdődik Hágában a Seselj-per

A hágai Nemzetközi Törvényszéken hétfőn megkezdődik a háborús bűnökkel vádolt szerb ultranacionalista politikus, Vojislav Seselj perének a tárgyalása.

Az 52 éves Seselj ellen kilenc pontban emeltek vádat a Jugoszlávia felbomlásakor kirobbant háború és az úgynevezett etnikai tisztogatás során elkövetett bűncselekményekért.

Lehetséges, hogy a per kezdetén Seselj nem lesz jelen. 15 napja éhségsztrájkot kezdett, tiltakozva a védelmére hivatalból kirendelt, “fejükön madárfészket” (a brit igazságszolgáltatás hagyományos parókáját) viselő ügyvédek ellen. A kirendelt ügyvédek akkor lépnének színre, ha Seselj a perből bohózatot próbálna csinálni, mivel ebben az esetben megvonnák tőle azt a korábban megadott jogát, hogy ellássa saját védelmét.

Seselj 2003 februárjában önként adta fel magát, ártatlanságát hangoztatta, megkérdőjelezte a törvényszék legitimitását és fogadkozott, hogy a pert cirkusszá változtatja. Előzetes meghallgatásán egyebek között azt követelte, hogy a bírák vessék le talárjukat, mert az őt a középkori inkvizícióra emlékezteti.

Seselj a nacionalista Szerb Radikális Párt jelöltjeinek a listavezetője a jövő januári szerbiai parlamenti választáson. A törvényszék életfogytiglani börtönre ítélheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik