Nagyvilág

Palesztin biztonsági erők vonultak be a Gázai övezetbe

Palesztin biztonsági erők vonultak be vasárnap a Gázai övezet északi részébe, hogy gátat vessenek az onnan indított rakétatámadásoknak izraeli területek ellen, és érvényt szerezzenek az Izraellel kötött tűzszüneti megállapodásnak - közölte a biztonsági erők egy magas rangú tisztségviselője.

A név nélkül nyilatkozó illetékes szerint Mahmúd Abbász elnök utasította erre mindegyik biztonsági szolgálatot, amikor vasárnap találkozott vezetőikkel. A biztonsági erők az Izraellel “határos zónákba települtek, főként a Gázai övezet északi részébe, hogy érvényt szerezzenek a rakétatámadások beszüntetéséről szóló egyezménynek” – tette hozzá a nyilatkozó.


Megsértett tűzszünet


Az Iszlám Dzsihád és a Hamász fegyveres szárnya vasárnap többször is megsértette a tűzszünetet, legkevesebb nyolc rakétát lőve ki izraeli területre, miközben az izraeli katonai egységek kivonultak a Gázai övezet északi részéből. Abbász a hivatala által kiadott közleményben elítélte a tűzszünetsértéseket.

Ehud Olmert izraeli kormányfő azt hangoztatta vasárnap, hogy országa “a szükséges visszafogottságot fogja tanúsítani a következő napokban, türelmet fog tanúsítani, hogy esélyt adjon a tűzszünetnek”. A miniszterelnök a dél-izraeli Rahat beduin településen beszélt egy iskola avatásán.

“Vannak tűzszünetsértések, de utasítottam a hadsereget, hogy ne reagáljon, legyen visszafogott – folytatta Olmert. Számítottam annak eshetőségére, hogy a tűzszünet nem érvényesül majd teljes mértékben.” Juli Tamír oktatási miniszter ugyanakkor a palesztin rakéták gyakori célpontjának számító Szderót városában – szintén egy iskolába látogatva – úgy vélekedett, hogy Izrael nem tanúsíthat visszafogottságot, ha a rakétatámadások folytatódnak.

“Remélem, hogy a palesztinok minden csoportot féken tartanak majd – tette hozzá. – Közös érdekünk a tűzszünet.” Amír Perec védelmi miniszter is a kormányfőénél erőteljesebb hangot használt, amikor vasárnap katonai vezetőkkel tanácskozott: a rakéták kilövését a megállapodás nyílt megsértésének nevezte, s kijelentette, hogy Izrael minden támadásra a legkeményebben fog válaszolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik